Elmer Schönberger – Otto Ketting biografie

Elmer Schönberger Otto Ketting biografie Inspiratie wantrouw ik ten zeerste en informatie over de inhoud van het boek. Op 10 februari 2022 verschijnt bij uitgeverij Prometheus de biografie van de Nederlandse componist Otto Ketting.

Elmer Schönberger Otto Ketting biografie recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering lezen van de biografie Inspiratie wantrouw ik ten zeerste, Otto Ketting, een componistenleven. Het boek is geschreven door Elmer Schönberger. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud de biografie en muziekboek over Otto Ketting, geschreven door Elmer Schönberger.

Elmer Schönberger Otto Ketting biografie Recensie

Inspiratie wantrouw ik ten zeerste

Otto ketting, een componistenleven

  • Schrijver: Elmer Schönberger (Nederland)
  • Soort boek: biografie, muziekboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 10 februari 2022
  • Omvang: 384 pagina’s
  • Prijs: € 35 – € 40
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Flaptekst van de biografie van componist Otto Ketting

Alles moest op de schop in de jaren zestig, inclusief de muziek. Ook componist Otto Ketting (1935-2012) gooide het roer drastisch om. Hij volgde 134 composities lang zijn eigen kompas, steeds met dezelfde scherpe intuïtie voor timing en proportie en met hetzelfde feilloze gevoel voor klank. Wat hem in 1966 in het Concertgebouw nog op publieksprotesten tegen zijn Collage no. 9 kwam te staan, leverde zes jaar later een eerste onvervalste hit op: Time Machine. Deze meesterproef van high energy groeide in korte tijd uit tot een van de grootste internationale successen van het naoorlogse Nederlandse componeren. Over hits gesproken: ook wie Otto Ketting niet denkt te kennen, kent hem van zijn filmmuziek voor Haanstra’s Alleman, een van de meest bekeken Nederlandse films aller tijden.

Inspiratie wantrouw ik ten zeerste is zowel een biografie van de persoon Ketting als van zijn oeuvre. Wat die twee met elkaar te maken hebben? Zelf zei de componist over zijn getroebleerde jeugd dat die ‘toch wel op de een of andere manier mijn smaak als componist en muzikant mede bepaald moet hebben’.

Elmer Schönberger (1950) is musicoloog, componist en schrijver van fictie (romans, toneel) en non-fictie (muziek). Hij schreef decennialang voor Vrij Nederland over muziek en publiceerde onder meer De kunst van het kruitverschieten, Het gebroken oor en Hier rust Schönberger. Samen met Louis Andriessen schreef hij Het apollinisch uurwerk, een zowel in het Engels, Russisch als Italiaans vertaald standaardwerk over Igor Stravinsky. Tot zijn belangrijkste composities van het laatste decennium behoren de dramatische cantate La fuga del tempo, het op Giacometti geïnspireerde Achttien dagen en de vocaal-instrumentale cyclus Gezien Hercules Segers.

Bijpassende boeken en informatie