Ewoud Sanders – Het n-woord

Ewoud Sanders Het n-woord recensie en informatie van de inhoud van het boek over de geschiedenis van een beladen begrip. Op 1 juni 2023 verschijnt bij uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van de Nederlandse historicus en journalist Ewoud Sanders. Op zaterdag 30 september 2023 is in het radioprogramma De Taalstaat dat Ewoud Sanders de Taalboekenprijs 2023 toegekend heeft gekregen voor zijn boek.

Ewoud Sanders Het n-woord recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Het n-woord, de geschiedenis van een beladen begrip.  Het boek is geschreven door HEwoud Sanders. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud het nieuwe boek van Ewoud Sanders.

Ewoud Sanders Het n-woord recensie.

Het n-woord

De geschiedenis van een beladen begrip

  • Auteur: Ewoud Sanders (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 1 juni 2023
  • Omvang: 192 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 20,00 / € 11,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Winnaar Taalboekenprijs 2023

Flaptekst van het nieuwe boek van Ewoud Sanders

Aan het eind van de achttiende eeuw stelde een woordenboek dat ‘negers’ beestachtig, ongodsdienstig, onredelijk, ontrouw, schaamteloos, woest en wreed zijn. Stamden zij, ‘gelijk wij’, wel af van de eerste mens? Halverwege de negentiende eeuw meldde een veelgebruikt naslagwerk dat ‘negers’ niet kunnen niezen.

De geschiedenis van het n-woord toont op pijnlijke wijze de witte superioriteitswaan. Die leidde er onder meer toe dat zwarte mensen in 1900 in een Haagse dierentuin werden tentoongesteld. En in 1928 op een Nijverheidsbeurs in Rotterdam.

In onze taal leverde die superioriteitswaan woorden op als négeren (ik néger, jij négert) voor ‘hard en onbarmhartig behandelen’. En negerzweet voor ‘koffie’. In woord en beeld brengt taalhistoricus Ewoud Sanders deze beladen geschiedenis in kaart.

Voor het boek heeft Ewoud Sanders op zaterdag 30 september 2023 de Taalboekenprijs 2023 ontvangen in het radioprogramma De Taalstaat.

Ewoud Sanders (Den Haag, 24 maart 1958) is historicus en journalist. Hij is bekend van de taalrubriek ‘WoordHoek’ (twintig jaar lang in nrc) en promoveerde op een onderzoek naar jeugdverhalen over jodenbekering. In 2020 verscheen van zijn hand Lachen om Levie. Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930), en in 2022 Met de paplepel. Beeldvorming over joden in Nederlandstalige jeugdverhalen, 1782-heden. In 2021 ontving hij de Groenman-taalprijs.

Bijpassende boeken en informatie