F. Bordewijk – Rood paleis roman uit 1936

F. Bordewijk Rood paleis roman uit 1936. Op 27 februari 2024 verschijnt bij uitgeverij Nijgj & Van Ditmar de heruitgave van de roman Rood paleijs van F. Bordewijk. Hier lees je informatie over de uitgave en inhoud van de roman. Bovendien is er aandacht voor de boekbesprekingen en recensie van Rood paleis, de roman van F. Bordewijk.

F. Bordewijk Rood paleis roman uit 1936 recensie

  • “De humor is hier diep verborgen, maar reëel en onweerstaanbaar aanwezig.”  (Simon Vestdijk)

F. Bordewijk boeken en informatie

Ferdinand Bordewijk (schrijversnaam F. Bordewijk) is op 10 oktober 1884 geboren in de  in de Jan Steenstraat te Amsterdam. Hij kreeg maar liefst zes voornamen; Ferdinand Johan Wilhelm Christiaan Karel Emil die hij trouwens op 13 maart 1919 bij beschikking van de arrondissementsrechtbank in Den Haag wijzigen in één voornaam, Ferdinand. Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden waar hij op 3 mei 1912 promoveerde. Het jaar erop, in 1912 werd hij als advocaat beëindigd en ging werken in een Rotterdams advocatenkantoor.

Zijn literaire debuut, de dichtbundel Paddestoelen verscheen in 1916 onder het pseudoniem Ton Ven. Hij schreef enige tientallen romans, verhalen- en dichtbundels waarvan sommige tot op de dag van vandaag gelezen en gewaardeerd worden. De bekendste romans zijn Blokken uit 1931, Knorrende beesten uit 1933, Bint uit 1934, Rood paleis uit 1936 waarover je hier veel informatie kunt lezen en Karakter uit 1938.

Ferdinand Bordewijk overlijdt op 28 april 1965 op tachtigjarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Hij is begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.

F. Bordewijk Rood paleis roman uit 1936

Rood paleis

  • Auteur: F. Bordewijk (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse roman uit 1936
  • Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
  • Verschijnt 27 februari 2024
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 21,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van Rood paleis de roman uit 1936

In Bordewijks roman Rood Paleis (1936) staat een bordeel aan de Passeerdersgracht te Amsterdam centraal, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het bordeel, die typerende en decadente instelling van het negentiende-eeuwse fin de siècle, is een zwaar bakstenen pand, bruin-rood geverfd en met neergelaten jaloezieën. Een oord van somberheid en verschrikking dat beheerst wordt door de ‘madam’, mevrouw Doom, een overweldigende, sombere verschijning, die het vleesgeworden Noodlot lijkt. In het verval van het Rood Paleis schildert Bordewijk niet alleen de ondergang van een instituut, bevolkt door gevreesden en geminachten, maar tevens het einde van de eeuw der bourgeoisie.

Bijpassende boeken en informatie