Miika Nousiainen Wortels Recensie Roman uit Finland

Miika Nousiainen Wortels Recensie Roman uit Finland

Miika Nousiainen Wortels Recensie Roman uit Finland
In februari 2017 verschijnt de komische roman van de Finse schrijver Miika Nousiainen – Wortels bij Uitgeverij Prometheus. Op deze pagin kun je de Miika Nousiainen Wortels Recensie Roman uit Finland, boekbespreking, inhoud en informatie bestellen vinden.

MIIKA NOUSIAINEN – WORTELS INFORMATIE

– Titel: Wortels
– Schrijver: Miika Nousiainen ♂ (Finland)
– Soort boek: komische roman, psychologische roman
– Origineel: Juurihoito (2016)
– Nederlandse vertaling:
– Uitgever: Prometheus
– Verschijnt: 9 februari 2017
– Omvang: 320 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Miika Nousiainen – Wortels Recensie
Een vader die zijn sporen over de wereld heeft achtergelaten in de vorm van vijf kinderen en de kinderen die op zoek gaan naar hun vader dat is de kern van de eerste roman die in het Nederlands is vertaald van de Finse schrijver Miika Nousiainen – Wortels. Pekka Kirnuvaara bezoekt een nieuwe tandarts die dezelfde achternaam heeft en ook nog eens gelijkenis vertoond. Dit moet wel een broer zijn omdat de achternaam niet veel voorkomt. En, alhoewel met enige tegenzin, komt tandarts Esko na het vinden van een erfelijke afwijking in het gebit tot dezelfde conclusie. Ze blijken halfbroers te zijn met dezelfde vader en een andere moeder. De broers leven een totaal verschillend leven. Esko lijkt in eerste instantie geen enkele zin te hebben in contact met zijn broer. Desondanks lukt het Pekka om meer en meer in het leven van Esko door te dringen. Wat volgt is een zoektocht naar hun gemeenschappelijke vader en de wortels van hun bestaan. Ze vinden een halfzus in Zweden die ze bezoeken.

Goed geschreven lichtvoetige Finse familieroman
Gedrieën gaan ze op reis naar een tweede halfzus in Thailand. Hoe onwaarschijnlijk de gebeurtenissen in de roman ook lijken, Miika Nousiainen is in staat om ze voldoende geloofwaardigheid mee te geven. Miika Nousianen weet door zijn eenvoudige en directe vertelstijl en het wisselende perspectief de roman interessant te houden. De roman leest gemakkelijk en is een lichtvoetige zoektocht naar de wortels van de broers en zussen. Dat Miika Nousiainen veel voor televisie heeft geschreven, kun je wel merken aan de roman die zo en die in de verhaallijn zo nu en dan erg veel doet denken aan een feel good film. Minpuntje van Wortels is wel het enigszins moraliserende karakter dat de roman krijgt tegen het einde. Desalniettemin is Wortels van Miika Nousiainen een goed geschreven, vrolijke familieroman die wordt beoordeeld met +++ (zeer goed).

Inhoud Miika Nousiainen – Wortels
Dé nieuwe hit uit Finland: een tragikomische zoektocht naar een gemeenschappelijke, onbekende vader. Als Pekka Kirnuvaara na lang zijn gebit te hebben verwaarloosd een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan, ontdekt hij dat zijn tandarts dezelfde, zelden voorkomende achternaam heeft als hij. Tegelijkertijd ziet tandarts Esko aan het gebit van zijn patiënt dat zij familie van elkaar moeten zijn. Ze blijken broers met verschillende moeders, maar dezelfde vader, die ze beiden nooit hebben gekend, omdat die plotseling verdween toen ze nog heel klein waren. Dit is het begin van een bizarre, ontroerende en bovenal hilarische roadtrip die beweegt van Finland en Zweden, naar Thailand en Australië. Wortels is een onweerstaanbaar komische roman, met de nodige tragiek, geschreven in een toegankelijke stijl. Een universeel verhaal over familie, reizen, migratie en tandartsen. Een absolute must read en feelgood voor iedereen.

Miika Nousiainen (1973) werkt als redacteur voor de Finse tv-zender MTV3. Daarnaast schrijft hij scenario’s voor televisie. Nousiainen brak met zijn tweede roman door in Finland. De roman kreeg in 2010 een eervolle vermelding bij de uitreiking van het Sportboek van het Jaar. Nousiainen ontving voor dit boek tevens de Kalevi Jäntti-literatuurprijs in 2009. Nousiainen staat sindsdien bekend om zijn actieve, luchtige plots, zonder in oppervlakkigheden te vervallen. Met deze vierde feelgoodroman zal hij de internationale markt veroveren: het boek verschijnt behalve in Nederland en Finland in Duitsland, Italië, Zweden en Litouwen.

Bijpassende Boeken en Informatie
Finse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Februari 2017