Geert-Jan Mellink – Bouwen zonder scrupules

Geert-Jan Mellink Bouwen zonder scrupules. Op 24 januari 2024 verschijnt bij uitgeverij WBOOKS het boek over de Nederlandse bouwwereld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijver en over de uitgave. Daarnaast is er aandacht voor de boekbespreking en recensie van Bouwen zonder scrupules.

Geert-Jan Mellink Bouwen zonder scrupules recensie en informatie

Geert-Jan Mellink is van oorsprong slavist. Na zijn opleiding werkte hij bij een aantal ministeries en PR-adviesbureaus in communicatiefuncties. In 2006 ging hij aan de slag in het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS en vanaf 2010 is hij actief als cultureel ondernemer.

Bovendien publiceerde hij een aantal boeken. Zo verscheen in 2016 het boek Verdreven voor de Atlantikwal, het boek over de ontruiming en afbraak van de Nederlandse kust, 1942-1945, waarvan Geert-Jan Mellink een van de auteurs was. Zijn nieuwste boek over bouwend Nederland tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog waarover je hier veel informatie kunt lezen, verschijnt in de tweede helft van januari 2024.

Geert-Jan Mellink Bouwen zonder scrupules

Bouwen zonder scrupules

De Nederlandse bouwwereld 1940-1950

  • Auteur: Geert-Jan Mellink (Nederland)
  • Soort boek: oorlogsgeschiedenis
  • Uitgever: WBOOKS
  • Verschijnt: 24 januari 2024
  • Omvang: 320 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 34,95
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst boek over de bouw tijdens de Tweede Wereldoorlog

Bouwen zonder scrupules laat zien hoe de Nederlandse bouwwereld zich tijdens de bezetting vrijwillig en op grote schaal heeft laten inschakelen door de Duitsers, zowel in Nederland als daarbuiten. Het betrof niet alleen NSB-aannemers, maar ook grote gevestigde bouwbedrijven. Ondanks de bezetting had de bouwwereld slechts oog voor haar eigen zakelijke en sectorale belangen.

Pogingen van zowel Nederlandse als Duitse zijde om tot regulering te komen mislukten door tegenwerking van de brancheorganisatie Federatie Werkgevers Bouwbedrijf en later de Bedrijfsgroep Bouwindustrie. Na de bevrijding werden de woningbouwers alsnog gereguleerd in het kader van de wederopbouw. Het probleem dat veel bouwbedrijven die gecollaboreerd hadden nog over materieel beschikten, terwijl goede bedrijven dat waren kwijtgeraakt door vordering en inbeslagname, werd niet bevredigend opgelost door het belang van de wederopbouw en de trage rechtsgang. Bouwen zonder scrupules is de handelseditie van het gelijknamige proefschrift waarop de auteur dit najaar promoveert.

Bijpassende boeken