Gerard Ouweneel – De wilde eend

Gerard Ouweneel De wilde eend recensie en informatie deel 21 in de Atlas Contact vogelserie. Op 17 juni 2021 verschijnt deel 21 in de vogelserie van Atlas Contact over de wilde eend, geschreven door Gerard Ouweneel.

Gerard Ouweneel De wilde eend recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van De wilde eend. Het vogelboek is geschreven door Gerard Ouweneel. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het nieuwe vogelboek over de wilde eend, geschreven door Gerard Ouweneel.

Gerard Ouweneel De wilde eend Recensie

De wilde eend

Atlas Contact vogelserie deel 21

  • Schrijver: Gerard Ouweneel (Nederland)
  • Soort boek: vogelboek
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschijnt: 17 juni 2021
  • Omvang: 208 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Recensie en waardering van het boek over de wilde eend

  • “De wilde eend is een vogel die zoveel voorkomt dat er over het algemeen weinig aandacht aan besteed wordt, behalve wellicht als we eenden gaan voeren in parken en sloten. Hierdoor gaan we vaak voorbij aan de mooie tekening van zowel het mannetje als de minder opvallende vrouwtjes. In het nieuwe deel in de onvolprezen reeks vogelboeken van uitgeverij Atlas Contact is er nu uitgebreid aandacht voor een van de meest bekende vogels van het land die trouwens op heel veel plekken ter wereld te vinden. Gerard Ouweneel geboren in 1937 en daarmee van de meest ervaren vogelaars van het land, heeft een mooie en boeiende monografie geschreven over deze mooie vogel. Gedrag, voortplanting, herkomst, verspreiding, voeding, komen allemaal aan bod. Gerard Ouweneel zorgt er bovendien door zijn enthousiasme voor dat je na het lezen van het vogelboek de algemene wilde eend met een totaal andere blik gaat beschouwen.” (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗∗)

Flaptekst van het boek over de wilde eend

Van alle in Nederland voorkomende eenden is de wilde eend de bekendste en talrijkste. Zo bekend zelfs dat je bijna zou vergeten hoe mooi het mannetje is: zijn kop flonkerend groen met daaronder een gedistingeerd wit halsringetje. Zijn bovendelen bruingrijs, zijn onderdelen lichtgrijs, zijn staart wit met zwarte dekveren. En vergeet dat lefgozerige staartkrulletje niet, waaraan je ziet dat hij niet zomaar een eend is, maar een eend van de wereld. Letterlijk, want zijn verspreidingsgebied is groot. Mede dankzij de mens, die de wilde eend zelfs meenam naar Australië en Nieuw-Zeeland. En dat terwijl zijn oorspronkelijke broedgebied al het gehele noordelijke halfrond bestreek.

Het moge duidelijk zijn: in dat enorme verspreidingsgebied voelt de wilde eend zich vrijwel overal thuis. Ook bij de keuze van zijn voedsel is hij niet kieskeurig: hij eet zaden, waterplanten, gewassen, ongewervelde waterdieren en soms zelfs amfibieën en visjes. Geen gewone eend dus, zoals Gerard Ouweneel, de nestor onder de Nederlandse vogelaars, met kundige pen laat zien in de monografie De wilde eend.

Bijpassende boeken en informatie