Gispen Boek Tentoonstelling Recensie Informatie Biografie

Gispen Boek Andre Koch Sylvia van Schaik Recensie

Gispen. Het stijlvolle alternatief

Gispen Boek Tentoonstelling Recensie Informatie Biografie. Het bedrijf Gispen verrijkte de Nederlandse interieurs en kantoren met een aantal bijzondere ontwerpen. De Gispen-meubelen en -lampen zijn nog steeds zeer geliefd bij verzamelaars als particulieren. Ook voor werkomgevingen blijft Gispen een belangrijk merk. Museum Boijmans Van Beuningen viert het honderdjarig bestaan van de bekende Nederlandse meubelfabriek met een jubileumexpositie rond deze bijzondere producten. Deze expositie is nog te zien tot 27 februari 2017.

Gispen Boek Tentoonstelling Recensie Informatie Biografie

Gispen in Rotterdam

Willem Hendrik Gispen (1890-1981) had de kunstacademie in Rotterdam niet afgemaakt, toen hij in 1916 aan de Coolsestraat in Rotterdam zijn eigen smederij oprichtte, W.H. Gispen & Co. Samen met architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt richtte Gispen de Rotterdamse Van Nellefabriek in. De Van Nellefabriek staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Gispen was ook de belangrijkste leverancier van de meubelen in Huis Sonneveld. Deze villa op steenworp afstand van het Museum Boijmans Van Beuningen, geldt als een belangrijk voorbeeld van luxueuze nieuwe zakelijkheid.

Gispen lampen kwamen in 1926 op de markt onder de naam Giso maar waren wel duur. De klantenkring bestond uit  intellectuelen met een moderne smaak. De materialen en afwerking waren van uitstekende kwaliteit, voornamelijk smeedijzer, brons en koper. In 1927 kwam de eerste buisstoelen (diagonaalstoel), geïnspireerd op Gerit Rietveld en bestemd voor directiekamers.

Ook ontwierp Gispen houten meubels, begonnen voor eigen gebruik na zijn huwelijk in 1918. Deze stijl lijkt op die van Berlage met eenvoudig metaalbeslag en snijwerk. Vanaf 1933 wordt hout in combinatie met metalen buizen gebruikt.  Dat Gispen meer kunstenaar dan fabrikant was blijkt wel uit zijn ontwerpen voor de ramen in het provinciehuis in Arnhem en particuliere huizen. Maar ook werkte hij voor de importeur van Ford, voor wie hij de reclame lichtbakken produceerde.

Vorstelijke ontwerpen

Tijdens de openingsbijeenkomst in het provinciehuis in 1924 ontmoette Gispen koningin Wilhelmina, die hij uitnodigde om zijn fabriek in Rotterdam te bezoeken. Een paar jaar later trouwde de studievriendin van prinses Juliana, Nelke Clay, met de zakelijk directeur van de firma Gispen. Deze contacten leverden eervolle opdrachten zoals de levering van meubels en lampen voor paleis Soestdijk. Voor de werkkamer van Juliana tekende Willem Gispen een speciaal verlichtingsornament met krullen van glas. Ook 22 bioscoopstoelen kwamen uit de Gispenfabriek. En ter gelegenheid van hun huwelijk ontving het koninklijk paar diverse Gispencadeaus.

Opvolgers van Gispen

In 1949 verliet Willem Hendrik Gispen de firma, waarna hij werkte voor andere meubelfabrieken zoals Kembo . In 1981 organiseerde het Stedelijk Museum in Amsterdam de eerste expositie over hem, opgedragen aan zijn lampontwerpen uit de jaren 1916-1949. Het was hetzelfde jaar Willem Hendrik op 10 mei overleed. Christoffel Hoffmann werd hoofd van de tekenkamer, maar hij kwam nauwelijks toe aan ontwerpen. Daarom werd Wim Rietveld, zoon van Gerrit, aangetrokken. Begin 1970 stopte Gispen met het maken van woonmeubelen en richtte zich voornamelijk op kantoormeubilair in de zogenaamde kantoortuinen.

Polyester

André Cordemeyer werd in 1956 binnengehaald om zijn kennis van kunststofmaterialen. Hij ontwierp de bekende polyester kuipzitting, gewapend met glasvezel, waarmee de kunststof zijn intrede deed in het bedrijf.  De firma was inmiddels in Culemborg gehuisvest en de koers werd ingezet op schaalvergroting met eenvoudige en goedkopere producten. Dit proces werd bespoedigd doordat de overheid als klant door bezuinigingen dreigde af te haken.  Grijs maakte ook plaats voor kleur. In de jaren zestig werd het assortiment uitgebreid met (bijzet)kasten.

In de jaren tachtig ontwikkelde Gispen International BV zich tot een toonaangevende kantoorinrichter, adviseur, producent en distributeur van kantoormeubelen. Er werd overgegaan op computergestuurde productie. Zie ook https://www.gispen.com/nl/

Gispen Boek Andre Koch Sylvia van Schaik Recensie

Het verhaal over Willem Gispen en zijn bedrijf over de periode 1916-1990 wordt in het recent gepresenteerd boek uitgebreid beschreven en vooral gepresenteerd met veel afbeeldingen van de ontwerpen en foto’s van de ontwerpers.  De uitgever WBOOKS staat garant voor kwaliteit. Dus een aanrader voor iedere liefhebber van Gispen, handelaar, architect, ontwerper of design historicus.

Andre Koch Sylvia van Schaik Gispen BiografieGispen

  • Schrijvers: André Koch, Sylvia van Schaik
  • Soort boek: biografie, kunstboek
  • Uitgever: WBOOKS
  • Verschenen: november 2016
  • Omvang: 141 pagina’s (met afbeeldingen)
  • Uitgave: Gebonden Boek
  • Prijs: € 24,95
  • Oordeel redactie: +++++ (uitstekend)
  • …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Gispen Tentoonstelling: Gispen Specials – De klant is koning

  • Museum: Museum Boijmans van Beuningen
  • Einde tentoonstelling: 26 febrauri 2017
  • Adres: Museumpark 16
  • Plaats: Rotterdam

 

Zoekwoorden: Gispen Boek Tentoonstelling Recensie Informatie Biografie