H.M van den Brink Het ontbijtbuffet Recensie

H.M van den Brink Het ontbijtbuffet Recensie Waardering en Informatie. Op 13 juni 2018 is bij Uitgeverij Atlas Contact de nieuwe verhalenbundel van H.M. van den Brink Het ontbijtbuffet verschenen. Op deze pagina kun je de H.M. van den Brink Het ontbijtbuffet Recensie Waardering en Informatie vinden.

H.M. van den Brink Het ontbijtbuffet Recensie

H.M. van den Brink Het ontbijtbuffet Recensie

Tijdens de vakantie en op reis blijkt vaak hoe de werkelijke verhouding is tot je geliefden en de rest van de wereld. Los van de thuissituatie en buiten de dagelijkse beslommeringen is er, bewust of onbewust, tijd voor reflectie en bezinning. In Het ontbijtbuffet heeft H.M. van den Brink een aantal verhalen gebundeld die zich afspelen in, zoals het op de achterflap treffend is omschreven, het niemandsland dat vakantie heet. Dat H.M. van den Brink een zeer begenadigd schrijver is heeft hij al overtuigend bewezen met zijn romans Over het water en DIJK die ook buiten onze landsgrenzen gewaardeerd worden. Het ontbijtbuffet is de eerste verhalenbundel van zijn hand die is verschenen.

Vervreemding tijdens de vakantie, zeer treffend en overtuigend beschreven

Kern van bijna alle verhalen is de vervreemding die de hoofdpersonen ondergaan tijdens hun vakantie of verblijf elders dan thuis. Zelfs de dreiging van buitenaf dringt vaak niet door tot de hoofdpersonen. In een van de verhalen, lijkt een brand het hotel en de omgeving angstvallig dichtbij te komen, blusvliegtuigen vliegen af en aan, en toch dringen de eventuele consequenties ervan niet tot de hoofdpersoon door, zelfs niet als de gasten het hotel niet meer mogen verlaten en het een soort gevangenis wordt. Het taalgebruik van H.M. van den Brink is zorgvuldig, direct en precies. Zonder te vervallen in uitgebreide beschrijvingen, weet hij zeer treffend de situatie van de reizigers te beschrijven. De verwarring, de emotie, de vervreemding, H.M. van den Brink kiest ervoor om op een ingetogen wijze zijn verhalen te vertellen. En dat werkt zeer goed. De keuze voor het vakantiethema verhoogt zorgt voor een fijne rode draad in het boek. Al met al is Het ontbijtbuffet een geslaagde verhalenbundel die niet alleen tijdens de eigen vakantie gelezen kan worden. H.M. van den Brink – Het ontbijtbuffet is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

H.M van den Brink – Het ontbijtbuffet

  • Titel: Het ontbijtbuffet
  • Schrijver: H.M. van den Brink (Nederland)
  • Soort boek: verhalen
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschijnt: 13 juni 2018
  • Omvang: 176 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Prijs: € 19,99
  • Waardering★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Inhoud H.M. van den Brink – Het ontbijtbuffet

De figuren in Het ontbijtbuffet willen door het maken van een verre reis of een verblijf in een rustig vakantiehuis aan hun dagelijkse zorgen ontsnappen. Maar weg van dat alles worden ze meer dan ooit met zichzelf geconfronteerd. In deze dertien tragikomische verhalen laat H.M. van den Brink een nieuwe kant van zijn schrijverschap zien: een oog voor exotische omstandigheden en verrassende ontknopingen. Ongenadig is hij in de beschrijving van hun vergissingen, maar tegelijk vol mededogen voor zijn personages en het noodlot dat ze doorgaans zelf over zich hebben afgeroepen. Ze blijken opgesloten in een luxe resort terwijl buiten een bosbrand woedt, zijn overtuigd echte liefde te hebben gevonden in Thailand, worden overgeleverd aan de twintig gangen in het beste restaurant van de wereld, proberen in te burgeren tijdens een verregend dorpsfeest in Frankrijk – niets, kortom, blijft de naar rust, authenticiteit en vrijheid hunkerende toerist bespaard.

Bijpassende Boeken en Informatie