Hanna Vandenbussche – Noch engel, noch beest

Hanna Vandenbussche Noch engel, noch beest. Op 20 november 2023 verschijnt bij uitgeverij Houtekiet het nieuwe boek van de Vlaamse filosofe en schrijfster Hanna Vandenbussche over Blaise Pascal. Hier is informatie over de inhoud van het boek te lezen en besteden we aandacht aan de eventuele boekbespreking en recensie van Noch engel, nog beest, het nieuwe boek van Hanna Vandenbussche.

Hanna Vandenbussche Noch engel, noch beest

Hanna Vandenbussche is geboren op 3 juli 1987 in België. Ze behaalde een doctoraat filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Daarnaast is ze een verdienstelijk hardloopster op de lange afstand. Ze werd in 2011 Belgisch kampioen 10 kilometer en in 2017 in het veldlopen.

Het eerste boek van Hamma Vandenbussche, Het lot van atalanta, Een filosofische verkenning van het langeafstandslopen. Ze combineerde hierin haar twee passies, hardlopen en filosofie. Haar tweede boek waarover hier uitgebreide informatie te lezen is verschijnt op 20 november 2023.

Hanna Vandenbussche Noch engel, noch beest.

Noch engel, noch beest

Het bittere mensbeeld van Blaise Pascal als pleidooi voor mildheid

  • Auteur: Hanna Vandenbussche (België)
  • Soort boek: filosofieboek
  • Uitgever: Houtekiet
  • Verschijnt: 20 november 2023
  • Omvang: 260 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 22,99 / €17,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over Blaise Pascal van Hanna Vandenbussche

Gnothi sauton, ken uzelf: zo stond het op de Apollotempel van Delphi. Kennis over de mens en over jezelf blijft de hoeksteen van de filosofie. De Franse filosoof en wetenschapper Blaise Pascal (1623-1662) was het daarmee eens, maar hij haalde de traditionele filosofische vraag naar het ‘mens-zijn’ op radicale wijze onderuit. De mens verschijnt in Pascals denken als een onbegrijpelijk monster vol tegenstrijdige verlangens en instincten. Pascal wijst de mens op zijn ellende en beperkingen, maar beklemtoont tegelijk de grootsheid van zijn denken. Met vlijmscherpe inzichten en sardonische humor confronteert Pascal de lezer met herkenbare problemen zoals zelfbedrog, leugens, hypocrisie, onrechtvaardigheid en onrust. Wie zijn oeuvre doorkruist, komt terecht in een wirwar aan thema’s, verhalen en beelden die nu eens grappig, dan weer angstaanjagend zijn. De filosofie van Pascal is een roller coaster ride van humor en venijn, om te eindigen in een pleidooi voor mildheid. Filosofe Hanna Vandenbussche brengt Blaise Pascal naar de 21ste eeuw. Ze confronteert zijn denken over wetenschap met onze ambivalente houding ten opzichte van coaches en experts. Ze gebruikt Pascals fascinatie voor de menselijke misère om een nieuw licht te werpen op maakbaarheid en slachtofferschap. En onze tijd van fake news en complottheorieën sméékt om een filosoof die de oorzaak van leugens en (zelf)bedrog op minutieuze wijze weet te ontrafelen.

Bijpassende boeken