Herman Teirlinck – Het ivoren aapje

Herman Teirlinck Het ivoren aapje roman uit 1909. Op 19 december 2023 verschijnt bij Academia Press de heruitgave van de Brussel roman van de Vlaamse schrijver Herman Teirlinck. Op deze pagina kun je uitgebreide informatie vinden over het boek. Daarnaast is er aandacht voor de boekbesprekingen en recensie van de roman Het ivoren aapje van Herman Teirlinck.

Herman Teirlinck Het ivoren aapje

Herman Teirlinck is op 24 februari 1879 geboren in Sint-Jans-Molenbeek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hij was de enige zoon van toneelschrijver en volkskundige Isidoor Teirlinck en onderwijzeres Josefine van Nieuwenhove. Ingegeven door zijn zwakke gezondheid bracht hij een groot gedeelte van zijn jeugd door bij ouders van zijn vader. Teirlinck had al op jonge leeftijd de ambitie om schrijver te worden maar volgde toch de studie Duitse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Gent omdat zijn vader erop aandrong. Hij voltooide de studie niet.

In 1900 debuteerde hij met de dichtbundel Verzen. Zijn eerste roman Landelijke historiën verscheen een jaar later in 1901. Naast een flink aantal romans schreef hij ook voor toneel. De hier besproken roman Het ivoren aapje verscheen in 1909.

Op 4 februari 1967 overleed Herman Teirlinck in Beersel. Hij werd 87 jaar oud. In zijn sterfhuis waar hij vanaf 1936 woonde is museum en cultuurcentrum Herman Teirlinck ingericht.

Herman Teirlinck Het ivoren aapje roman uit 1909

Het ivoren aapje

  • Auteur: Herman Teirlinck (België)
  • Bezorgd door: Els Van Damme, Yves T’Sjoen
  • Soort boek: Vlaamse roman uit 1909
  • Uitgever: Academia Press
  • Verschijnt: 19 december 2023
  • Omvang: 152 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 24,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de roman uit 1909 van Herman Teirlinck

Vergeten parel van Herman Teirlinck opnieuw uitgegeven.

Het ivoren aapje. Roman van Brusselsch leven (1909) is een vroege stadsroman van Herman Teirlinck. De kroniek verhaalt over het bourgeoismilieu en de belle époque in Brussel kort na de eeuwwende.

In verhalen wordt in de woorden van Rokus Hofstede een “onoverzienbare portrettengalerij” opgevoerd: “Herman Teirlinck is, net als James Ensor, de seismograaf van die maatschappelijke trillingen. Zijn vroege werk laat zich lezen als een product van de socialeen artistieke energie die het toenmalige Brussel tot een avantgardistisch, kosmopolitisch broeinest maakte. Het ivoren aapje is de eerste grotestadsroman in de Vlaamse letteren” (De Groene Amsterdammer, 1990).

Bijpassende boeken en informatie