Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa Recensie ∗∗∗∗

Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa recensie waardering en informatie. Op 14 december 2018 verscheen de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa bij Uitgeverij De Arbeiderspers.

Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa Recensie

Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa Recensie

Over Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer is sinds het verschijnen, midden december 2018, al veel gezegd en geschreven. Veel recensenten vallen over elkaar heen met loftuitingen waarin superlatieven de overhand hebben. Sterker nog vaak is Grand Hotel Europa uitgeroepen tot het magnum opus van Ilja Leonard Pfeijffer. Helemaal onbevoordeeld deze omvangrijke Europese roman lezen, is dan ook onmogelijk.

De teloorgang is onderdeel van de Europese cultuur

De roman vertelt in hoofdlijnen twee grote verhalen die door elkaar verweven zijn; de teloorgang van de Europese cultuur en de teloorgang van een relatie. Pfeijffer is een uitgesproken liefhebber van de Europese cultuur. Een cultuur die onder de voet dreigt te worden gelopen door de toerist. Ter illustratie gebruikt hij de stad Venetië die ten onder gaat aan de toerist als een van de locaties waar hij de roman zich laat afspelen. Toch is Pfeijffer geen cultuurpessiminst. Volgens heb is één van de kenemerken van de Europeaan dan hij zich niet kan losmaken van gedachten over de dreigende ondergang. Sterker nog deze manier van denken heeft zelfs veel groots voortgebracht.

Dialogen en beschouwingen bieden mooie afwisseling in deze geslaagde roman

Pfeijffer is een zeer begenadigd schrijver. Hij weet de lezer bij de lurven te pakken aan het begin van de omvangrijke roman en laat pas weer los, helemaal aan het einde. Dialogen en beschouwingen bieden afwisseling in deze geslaagde roman. Dat Grand Hotel Europa vaak vergeken wordt met het werk van Thomas Mann, komt hoogstwaarschijnlijk voort uit de ambitie en omvang. Voor der rest klinken er weinig echo’s door. Pfeijffers roman Grand Hotel Europa is veel lichtvoetiger en leest veel gemakkelijker weg.

Of Grand Hotel Europa het magnum opus is van de schrijver? De toekomst zal het uitwijzen. Waarschijnlijk kunnen we nog veel meer uitstekende boeken van Ilja Leonard Pfeijffer verwachten. En hoogstwaardschijnlijk zit daar zijn echte magnus opus tussen. In ieder geval biedt het boek zeer veel leesplezier. Ilja Leonard Pfeijffer Grans Hotel Europa is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa

  • Titel: Grand Hotel Europa
  • Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer (Nederland)
  • Soort boek: liefdesroman, sociale roman
  • Uitgever: De Arbeiderspers
  • Verschenen: 14 december 2018
  • Omvang: 596 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Theo Jordaan

Gebonden Boek of Ebook Kopen

Bijpassende Boeken en Informatie

Ilja Leonard Pfeijffer Peachez een romance RecensieIlja Leonard Pfeijffer – Peachez. Een romance
Psychologische roman, thriller
Recensie: Theo Jordaan
Waardering: ∗∗∗∗ (uitstekend)
Een boeiende filosofische roman en psychologische thriller