J.M.A. Biesheuvel – Austerlitz-Parijs-Alaska

J.M.A. Biesheuvel Austerlitz-Parijs-Alaska is het boek met nagelaten verhalen van de Nederlandse schrijver die in 2020 overleed. Het boek verschijnt op 16 oktober 2023 bij Uitgeverij Brooklyn. 

J.M.A. Biesheuvel Austerlitz-Parijs-Alaska

De schrijver J.M.A. Biesheuvel is geboren op 23 mei 1939 in Schiedam. Hij overleed op 30 juli 2020 in Leiden en werd 81 jaar. Hij was een man met vele angsten en ging vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw steeds meer gebukt onder aanvallen van manische depressiviteit wat zijn levensgeluk in hoge mate beperkte. Als een van de beste Nederlandse verhalenschrijvers van het einde van de 20e-eeuw en begin 21e-eeuw was hij zeer geliefd bij zijn lezers en vakgenoten

Ruud Roodhorst en Biesheuvel-biograaf Erik de Bruin zochten en vonden verhalen uit zijn laatste levensjaren die onder andere gevonden zijn onder andere gevonden in psychiatrische inrichting waar Biesheuvel verbleef. Als het boek gelezen is door de redactie kun je op deze pagina recensie en waardering van Austerlitz-Parijs-Alaska van J.M.A. Biesheuvel lezen.

J.M.A. Biesheuvel Austerlitz-Parijs-Alaska

Austerlitz-Parijs-Alaska

Nagelaten verhalen

  • Auteur: J.M.A. Biesheuvel (Nederland)
  • Soort boek: verhalen
  • Uitgever: Brooklyn
  • Verschijnt: 16 oktober 2023
  • Omvang: 196 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek 
  • Prijs: € 22,00
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek met nagelaten verhalen van J.M.A. Biesheuvel

Dat lang niet alle verhalen die Maarten Biesheuvel op zijn Remington tikte in bundels en literaire tijdschriften zijn verschenen, was geen verrassing. Maar dat zich in verspreide Biesheuvel-archieven – van het Literatuurmuseum tot het archief van de psychiatrische inrichting Endegeest – zoveel en zulke uitstekende verhalen op hun ontdekking lagen te wachten, mag gerust een literaire sensatie worden genoemd.

Biesheuvel-verzamelaar Ruud Roodborst en Biesheuvel-biograaf Erik de Bruin haalden de verhalen de afgelopen jaren boven water en maakten voor Austerlitz-Parijs-Alaska een selectie uit hun onvermoede vondsten. Veel van de herontdekte verhalen stammen uit de begintijd van Biesheuvels carrière, de tijd van In de bovenkooi, of zelfs nog daarvoor. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen met onmiskenbare Biesheuvel-titels als ‘Storm’, ‘Brilletje’, ‘De scheepsmus’ en ‘Een onoplosbaar vraagstuk’.

Austerlitz-Parijs-Alaska presenteert bovendien enkele verhalen die Biesheuvel om onverklaarbare redenen uit zijn Verzameld werk verwijderde, maar die volgens critici toch echt tot zijn hoogtepunten behoren. ‘Tgawel’ bijvoorbeeld, uit Het nut van de wereld (1975) over de dood van Maartens eigenzinnige vader. Biesheuvel kort voor zijn dood: ‘Heel lang heb ik “Tgawel” verschrikkelijk gevonden. Maar nu geloof ik dat dat wel meevalt. Anton Korteweg vindt het mijn mooiste verhaal.

En Korteweg, vriend en oud-directeur van het Letterkundig Museum, heeft gelijk. Bij welke andere Nederlandse schrijver kom je even knotsgekke als aangrijpende zinnen tegen als: ‘De krankzinnigheid wordt bij als doorgegeven als een tube Prodent. Ieder van ons in de familie heeft zo zijn eigen borstel, maar het schuim is van gelijke samenstelling.’ Lachen en huilen tegelijk, laat dat maar aan Maarten Biesheuvel over.

Aart Hoekman Mag de sirene aan Maarten Biesheuvel biografieAart Hoekman (Nederland) – Mag de sirene aan?
De laatste jaren van Maarten Biesheuvel
portret
Uitgever: Brooklyn
Verschijnt: 10 oktober 2023

Bijpassende boeken en informatie