Jory Brentjens – Gevlucht om te vechten

Jory Brentjens Gevlucht om te vechten recensie en informatie over de inhoud van het boek over de joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division. Op 8 juni 2023 verschijnt bij uitgeverij WBOOKS in samenwerking met Airborne Museum Hartenstein het boek over de joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling.

Jory Brentjens Gevlucht om te vechten recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Gevlucht om te vechten, De joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division. Het boek is geschreven door Jory Brentjens. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het nieuwe boek van Jory Brentjens.

Jory Brentjens Gevlucht om te vechten recensie

Gevlucht om te vechten

De joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division

  • Auteur: Jory Brentjens (Nederland)
  • Soort boek: oorlogsgeschiedenis
  • Uitgever: WBOOKS, Airborne Museum Hartenstein
  • Verschijnt: 8 juni 2023
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 144 pagina’s
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst boek over de joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division

Op 17 september 1944 begon Operatie Market Garden, de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog. De Britse 1st Airborne Division werd ingezet bij Arnhem. Onder deze eenheid bevonden zich eenentwintig Joodse Duitsers en Oostenrijkers. Zij waren in nazi-Duitsland opgegroeid maar wisten in de jaren 1930 naar Groot-Brittannië te vluchten en zich daar bij de Britse luchtlandingsstrijdkrachten aan te sluiten.

Deze eenentwintig mannen hadden nazi-Duitsland moeten ontvluchten en lieten daarbij vrijwel al hun familie en bezittingen achter. Sommigen van hen hadden hun synagoges in vlammen zien opgaan of hadden in concentratiekampen gevangen gezeten.

In Groot-Brittannië werden hun pogingen om een nieuw leven op te bouwen ruw onderbroken door de Duitse invasie van West-Europa. Het wantrouwen ten aanzien van Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen nam toe en in juni 1940 besloot de Britse overheid hen te interneren. Na hun vrijlating uit de interneringskampen sloten veel vluchtelingen zich aan bij Britse leger. Zo kwamen ze, via een lange omweg, met de Britse luchtlandingstroepen bij Arnhem terecht.

In Gevlucht om te vechten wordt de bijzondere geschiedenis van 21 Joodse mannen verteld aan de hand van persoonlijke verhalen. De gelijknamige tentoonstelling is vanaf 9 juni 2023 te bezoeken in Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Bijpassende boeken en informatie