Julia Blackburn – Lied van de tijd Recensie ∗∗∗∗

Julia Blackburn Lied van de tijd recensie en informatie over de inhoud van dit boek over Doggerland. Op 18 april 2019 is bij Uitgeverij De Bezige Bij het boek over Doggerland verschenen van Julia Blackburn.

Julia Blackburn Lied van de tijd Recensie en Informatie

Zal het met de klimaatverandering te maken hebben en het rijzen van de zeespiegel dat in de afgelopen periode steeds meer aandacht lijkt te zijn voor Doggerland, het verzwolgen land dat Engeland verbond met het het vasteland van Europa? De Engelse schrijfster Julia Blackburn gaat in het boek Lied van de tijd op persoonlijke en zeer originele wijze zoek naar dit bijzondere gebied.

Engeland werd pas 7000 jaar geleden een eiland

In tegenstelling tot het idee dat de Britten geven in deze tijd van Brexitperikelen is Engeland niet altijd een eiland geweest. Tot zo’n 5000 jaar voor Christus maakte Engeland gewoon deel uit van het vaste land van Europa. Doggerland was de naam van dit gebied dat bewoont werd door tot de verbeelding sprekende dieren. Bovendien bouwden ook mensen een bestaan op in deze landstreek. De rijzende zeespiegel zorgde er uiteindelijk voor dat Doggerland werd verzolgen door de Noordzee.

Julia Blackburn Lied van de tijd Recensie Boek over Doggerland

In het begin van de 20e eeuw als vissers steeds vaker enorme mammoetbotten en slagtanden in hun netten krijgen, ontstaat het eerste idee van het gebied. En langzaam maar zeker wordt er meer onderzoek gedaan en komt er meer aan het licht.

Julia Blackburn is al lang gefascineerd door Doggerland. Ze woont aan de kust van Suffolk en kijkt als het ware uit over het gebied. Ze probeert grip te krijgen op het verzwolgen land. Ze gaat op onderzoek uit. Spreekt met vissers en archeologen. Zoekt de plekken waar ze zelf Doggerland kan ervaren. Gaat op bezoek in musea om de veenlijken en andere artefacten uit de prehistorie te kunnen bekijken.

Persoonlijk verlies en loslaten, overtuigende gekoppeld aan prehistorische geschiedenis

Bijzonder is dat Julia Blackburn het ook in dit boek weer persoonlijke ervaringen en overpeizingen, koppelt aan feiten die door wetenschappelijk onderzoek aan het licht zijn gekomen. Ze schrijft over persoonlijk verlies, loslaten en brengt dit in verband met mensen die leefden in een ver verleden. Het heeft een bijzonder, informatief en ook persoonlijk boek opgeleverd. Haar mooie en verzorgde stijl voegen nog een extra dimensie toe aan dit lezenswaardige boek. Het lied van de tijd is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Lied van de tijd

Op zoek naar Doggerland

  • Schrijfster: Julia Blackburn (Engeland)
  • Soort boek: geschiedenisboek, non-fictie boek
  • Origineel: Time Song (2019)
  • Nederlandse vertaling: Paul van der Lecq
  • Uitgever: De Bezige Bij
  • Verschenen: 18 april 2019
  • Omvang: 349 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Bijpassende Boeken en Informatie