Karin Sitalsing – Blauwestad ∗∗∗∗

Karin Sitalsing Blauwestad recensie en informatie boek over een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten. Op 17 november 2023 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact het boek over het dorp Blauwestad in de provincie Groningen, geschreven door Karin Sitalsing.

Karin Sitalsing Blauwestad recensie ∗∗∗∗

Karin Sitalsing heeft een boeiend journalistiek boek geschreven over het bijzondere nieuwe Groningse dorp Blauwestad, gelegen ten noorden van Winschoten. Het is een bouwplan dat op de tekentafel tot stand is gekomen en zij het met de nodige aanpassingen tot een zekere realisatie is gekomen.

Om een idee te krijgen wat er gerealiseerd is van de plannen, hoe de bewoners het dorp ervaren, wat de omgeving ervan vindt en hoe betrokken terugkijken op de wordingsgeschiedenis, is Karin Sitalsing er naartoe getrokken. Gelukkig niet voor een kort bezoek maar ze heeft er vele maanden verbleven met als doel een portret te maken van dit bijzondere stuk Groningen.

De weerslag van al haar onderzoek, de gesprekken en verblijf ter plekke is terug te vinden in dit geslaagde boek. Op subtiele wijze heeft Karin Sitalsing de wordingsgeschiedenis van het tekentafeldorp te boek gesteld. Door ruimte te geven aan de verschillende standpunten rondom de Blauwestad en zonder zelf te veel waardeoordelen te geven, is een evenwichtig en uitstekend geschreven en zeer lezenwaardig portret ontstaan dat gewaardeerd is met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Karin Sitalsing Blauwestad recensie

Blauwestad

Een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten

  • Auteur: Karin Sitalsing (Nederland)
  • Soort boek: non-fictie
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschijnt: 17 november 2023
  • Omvang: 256 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 22,99 / € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het boek over de Blauwestad

Impuls voor de regio of geldverspilling? Verlies van iets ouds of juist de verwelkoming van iets nieuws? Met de komst van het dorp Blauwestad verdween een groot stuk van Oost- Groningen voorgoed onder water. Boeren werden uitgekocht, villa’s werden gebouwd. Het infrastructurele project moest de regio opstuwen in de vaart der volkeren. Maar kun je zoiets eigenlijk wel afdwingen?

In Blauwestad vertelt journalist Karin Sitalsing de geschiedenis van dit geruchtmakende tekentafeldorp. Ze neemt de lezer mee naar de optimistische begindagen en de diepe dalen ten tijde van de financiële crisis. Ze spreekt met goedgehumeurde projectontwikkelaars en met boze communisten. En ze bezoekt de mensen die in het fonkelnieuwe dorp wonen en zij die hun geboortegrond in het water zagen verdwijnen. Blauwestad is een verhaal over de menselijke strijd voor een betere leefomgeving, de pogingen het land naar onze hand te zetten en de vraag of je je thuis kan voelen op een plek die twintig jaar geleden nog niet bestond.

Bijpassende boeken en informatie