Katherine Mansfield – Puur geluk

Katherine Mansfield Puur geluk recensie en informatie over de inhoud van het boek met verhalen uit 1920 van de Nieuw-Zeelandse schrijfster. Op 12 december 2023 verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum de Nederlandse vertaling van Bliss and Other Stories, geschreven door Katherine Mansfield.

Katherine Mansfield Puur geluk recensie en informatie

Katherine Mansfield is op 14 oktober 1888 in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland geboren. Ze was de dochter van een koloniale handelaar en bankier. In 1903 vertrok ze voor drie jaar naar Engeland om les te krijgen op het Queen’s College in Londen, om in 1906 terug te gaan naar Nieuw-Zeeland. Ze kon hier echter niet meer aarden en ging twee jaar later terug naar Engeland. Hier raakte ze bevriend met de beroemde Britse auteurs D.H. Lawrence en Virginia Woolf.

Ze trouwde twee keer maar werd in geen van de huwelijken gelukkig. Bovendien voelde ze zich nooit helemaal thuis in Europa en liet haar gezondheid vaak te wensen over. Ze had last van een te laat ontdekte gonorroe en kreeg in 1917 tuberculose waaraan ze uiteindelijk vijf jaar later op 9 januari 1923 in Fontainebleau in Frankrijk zou overlijden, slechts 35 jaar oud. Katherine Mansfield ligt begraven op het Cimetière d’Avon in de buurt van Fontainebleau.

Katherine Mansfield schreef in haar korte leven een behoorlijk aantal verhalen die nog altijd tot de verbeelding spreken en gewaardeerd worden. Ze debuteerde in 1911 met de bundel In a German PensionHaar tweede bundel Bliss and other stories waarvan het hier beschreven Puur geluk de Nederlandse vertaling is, verscheen in 1920 werd in 1922 gevolgd door The Garden Party and Other Storiesin het Nederlands vertaald als Het tuinfeest en andere verhalen. Postuum verscheen in 1924 nog de verhalenbundel Something Childish.

Katherine Mansfield Puur geluk boek met verhalen uit 1920 recensie

Puur geluk

  • Auteur: Katherine Mansfield (Nieuw-Zeeland)
  • Soort boek: verhalen
  • Origineel: Bliss and Other Stories (1920)
  • Nederlandse vertaling: Barbara de Lange
  • Uitgever: Athenaeum
  • Verschijnt: 12 december 2023
  • Omvang: 192 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 22,50
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek met verhalen van Katherine Mansfield uit 1920

De veertien verhalen in Puur geluk gaan over dingen die meestal niet gebeuren en gevoelens die niet ge­deeld kunnen worden. In het titelverhaal is Bertha, een jonge huisvrouw, plotseling veel gelukkiger dan ze dacht en staat ze op het punt een etentje te orga­niseren. Bij de soep ontdekt ze dat ze tot over haar oren verliefd is op een van haar gasten.

Katherine Mansfield schreef over mensen die vastzitten in situaties waarin ze permanent tegen­over elkaar lijken te staan en pijnlijke schade veroor­zaken door hun onvermogen om open en eerlijk te zijn.

Mansfield staat bekend om haar vernieuwende stijl. Haar invloed op het korte verhaal is even groot als die van James Joyce op de roman. Ze werd bewon­derd door Virginia Woolf.

Katherine Mansfield Het tuinfeest recensieKatherine Mansfield (Nieuw-Zeeland) – Het tuinfeest en andere verhalen
Uitgever: Uitgeverij Orlando
Verschijnt: 23 februari 2023

Bijpassende boeken en informatie