Laura Broekhuysen Winter IJsland Recensie Boek over IJsland

Laura Broekhuysen Winter IJsland Recensie Boek over IJsland

Winter-IJsland – Mijn eerste jaar in een verlaten ford is geschreven door de Nederlandse schrijfster Laura Broekhuysen, die al op 19 jarige leeftijd debuteerde met een jeugdboek en daarna al een aantal romans voor volwassenen publiceerde. Tijdens haar vioolstudie aan het conservatorium van Amsterdam ontmoette zij haar man, de IJslandse componist Einar Torfi Einarsson, met wie ze in Engeland trouwde en een dochter kreeg. In 2014 emigreerde het gezin naar IJsland, waar ze een zoon kregen.

In Winter-IJsland vertelt Laura op een heel beeldende en poëtische manier over het eerste jaar dat ze in IJsland woonde. Het gezin heeft – ongezien – een huis gekocht, wat heel afgelegen in een fjord ligt. Laura’s man is IJslander en heeft zijn familie in IJsland wonen. De schrijfster heeft het over hun laatste bestemming, wetend dat ze hier nooit meer weg zullen gaan: “Voor het eerste je eindstation betreden gaat niet zonder beklemming”. Het voelt heel definitief, terwijl zowel Laura als haar man nog jong zijn.

Prachtige verhalen over de weidsheid, de stilte, de kou, het ijs, de sneeuw en het poollicht

Laura observeert haar eerste jaar in IJsland, waar alles zo ongerept is, dat het lijkt of alles wat de mens gemaakt heeft er niet thuishoort en beschrijft het in een serie prachtige verhalen. Verhalen over de weidsheid, de stilte – stiller dan stil: “ik vraag me af of de aardkloot nog draait” – de kou, het ijs en de sneeuw, het poollicht, de eenzaamheid, vertraging, verwondering en verveling. Het voelt alsof hun huis, hun gezin, het centrum van de wereld is “onder een helder firmament sta je precies in het midden”. Laura is in deze periode zwanger van haar tweede kind.

Laura Broekhuysen Winter IJsland is een indrukwekkend boek

Ik vond het een indrukwekkend boek: Laura Broekhuysen schrijft in een prachtige poëtische, beschrijvende en toch heel toegankelijke stijl. De kou is bijna voelbaar bij het lezen van de verhalen. Het heeft mij heel nieuwsgierig gemaakt naar IJsland – een land waar het klimaat een eigen leven leidt en alles en iedereen mee dwingt daarin. Prachtig en beklemmend tegelijkertijd. Laura Broekhuysen Winter IJsland krijgt +++++ (uitstekend)

Laura Broekhuysen Winter IJsland Informatie

Laura Broekhuysen Winter IJsland Recensie Boek over IJslandWinter-IJsland

Mijn eerste jaar in een verlaten fjord

 • Schrijfster: Laura Broekhuysen (Nederland)
 • Soort boek: autobiografische reisverhalen
 • Uitgever: Querido
 • Verschenen: 2016
 • Omvang: 136 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Prijs: € 15,00 / € 9,99
 • Flaptekst en inhoud boek: ’s Ochtends zijn we van huis gegaan. We zijn langs boerderijen gereden, langs kleine dorpen. We hebben geslipte auto’s langs de weg zien liggen, soms gekanteld: de berg fungeert als glijbaan voor de wind. De zon komt ons tegemoet, we rijden tegen het licht in. Het is maanden geleden dat we de zon op ons kind zagen schijnen.’ Laura Broekhuysen emigreerde met haar Ijslandse man naar zijn geboorteland. Ze kochten er een huis aan een eenzame baai – hun eindbestemming, wisten ze toen ze er arriveerden.Winter-Ijsland is het literaire verslag van een unieke ervaring aan de rand van de wereld, waar het donker, koud en onherbergzaam is, maar zo betoverend mooi dat je er stil van wordt.
 • Oordeel redactie: +++++ (uitstekend) Monique van der Hoeven
 • …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Bijpassende Boeken en Informatie

 • IJsland Reisgidsen en Reisboeken Overzicht
 • IJslandse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie