Boek Dierentalen

Eva Meijer Dierentalen Recensie Boek over Dieren

Eva Meijer Dierentalen: Een studie naar de taal van dieren in het boek

Het boek van Eva Meijer Dierentalen is een studie naar hoe dieren communiceren en hoe mensen hier tegen aan kijken. En wat ze er van kunnen leren. Meijer geeft in haar voorwoord aan te hopen dat dit boek een positieve bijdrage levert voor de politieke positie van dieren. Ze haalt diverse onderzoeken en filosofen aan en voorziet die van haar eigen ideeën. Ze brengt naar voren dat de vraag die gesteld wordt, eigenlijk belangrijker is dan het antwoord. En vooral hóe de vraag gesteld wordt. Het boek Dierentalen gaat in op wat taal nu is. Of je de communicatie van dieren taal kunt noemen. En wat het betekent voor de relatie tussen mens en dier en het delen van dezelfde planeet.

Het boek Dierentalen zet aan tot nadenken

En dat maakt het een interessant boek. Het leest wat kris-kras door de tijd en de verschillende benaderingen heen. Van de benadering waarbij men volledig uit ging het dier als een object, tot empirisch onderzoek waarbij wetenschappers echt samenleefden met dieren. Meijer gebruikt in haar boek veel voorbeelden van onderzoeken. Die verhalen lezen anekdotisch en brengen het boek op smaak. Normaal gesproken ben ik niet zo van filosofisch-wetenschappelijke boeken. Aangezien dieren en communicatie me wel enorm boeien, ben ik het toch gaan lezen. Dankzij de vele bijzondere verhalen over de interactie tussen trainers en dieren, heb ik dat met plezier gedaan. Bovendien zet het aan het denken. Wat weten we  nu eigenlijk precies van dieren? In hoeverre wordt onze kennis over dieren beperkt door ons eigen (on)vermogen om ons in te leven in hun manier van leven en denken? Of, zoals de titel van  het boek van Frans de Waal: “Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?”

Eindoordeel van het boek Dierentalen

Het boek Dierentalen leest prettig door de voorbeelden die haast korte verhalen zijn. Het zet aan tot nadenken, en laat mij als lezer eigenlijk met meer vragen achter. En dat mag ik wel van een dergelijk boek! Daarom een +++++ (zeer goede) beoordeling.

Eva Meijer Dierentalen Recensie Boek over DierenEva Mijer Dierentalen

 • Schrijster: Eva Meijer (Nederland)
 • Soort boek: non-fictie, filosofisch
 • Uitgever: ISVW Uitgevers
 • Verschenen: februari 2016
 • Omvang: 160 pagina’s
 • Uitgave: Paperback
 • Prijs: € 17.50
 • Flaptekst boek: Dolfijnen noemen elkaar bij hun naam. Bijen hebben dansjes waarin ze symbolisch informatie doorgeven. Prairiehonden waarschuwen elkaar voor mensen en beschrijven daarbij hun formaat en snelheid, de kleur van hun kleding, objecten die ze bij zich hebben en haarkleur. Deze dieren zijn geen uitzondering. Overal in het dierenrijk worden talen gesproken. Penseelaapjes kennen bijvoorbeeld taalonderwijs: ze leren hun kinderen elkaar te laten uitpraten. In Dierentalen bespreekt Eva Meijer recent wetenschappelijk onderzoek naar dierentalen. Steeds weer blijkt dat dieren veel complexer met elkaar communiceren dan we dachten. Dit onderzoek roept filosofische vragen op. Is de taal van mensen speciaal of zijn alle talen op hun eigen manier speciaal? Wat is taal eigenlijk? Moeten we dieren anders benaderen nu ze talig blijken te zijn? Als je Dierentalen gelezen hebt, kun je misschien nog niet met alle dieren praten, maar je zult anders naar dieren kijken, ook naar de huisdieren die je dacht zo goed te
  kennen.
 • Oordeel redactie: +++++ (zeer goed) Jolien Dalenberg
 • …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Bijpassende Boeken en Informatie

 

Zoekwoorden: Eva Meijer Dierentalen Recensie Boek over Dieren Boekbespreking