Leo Blokhuis – Berlijn

Leo Blokhuis Berlijn recensie en informatie over dit nieuwe muziekboek. Op 24 november 2020 verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij het nieuwe boek van muziekkenner en schrijver Leo Blokhuis.

Leo Blokhuis Berlijn Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van het muziekboek Berlijn, Muzikale revolutie. Het boek is geschreven door Leo Blokhuis. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden te vinden. Bovendien kun je op deze pagina informatie over de inhoud van de nieuwe boek van de Nederlandse muziekkenner en schrijver Leo Blokhuis.

Leo Blokuis heeft inmiddels een flink aantal boeken over muziek op zijn naam staan. Bovendien heeft hij in 2020 zijn eerste roman Blauwe zomer gepubliceerd. In zijn nieuwe boek hij zich gestort op de muziek van de Duitse hoofdstad Berlijn en dan met name die van de twintigste eeuw.

Leo Blokhuis Berlijn Muzikale Revolutie Recensie

Dat Leo Blokhuis menig luisteraar inspireert om zich te verdiepen in de muziek mag inmiddels algemeen bekend zijn. Nu heeft hij zich gestort op de muziekgeschiedenis van de Duitse hoofdstad Berlijn.

De stad kende in de twintigste eeuw een zeer bewogen geschiedenis die zich bewoog tussen het experiment in alle rijkdom en het fascisme van Hitler. Blokhuis is er zeer goed in geslaagd om de bewogen muziekgeschiedenis van de stad van vlak na de Eerste Wereldoorlog tot het begin van de eenentwintigste eeuw te beschrijven. Een geschiedenis waar voor de meesten van ons bovendien nog veel in de ontdekken valt.

Blokhuis ontgint op overtuigende wijze de rijke muziekgeschiedenis van de Duitse hoofdstad

Blokhuis slaagt er overtuigt in om de boeiende muziekgeschiedenis van de stad waar het experiment eerder regel dan uitzondering is geweest op een aanstekelijke en helder wijze voor de Nederlandse muziekliefhebber en bezoeker van Berlijn te ontginnen en beschrijven. Natuurlijk is er veel aandacht voor David Bowie maar Blokhuis exploreert ook de andere muziek die de Duitse hoofdstad rijk is geweest, een geschiedenis waar voor de gemiddelde muziekloefhebber nog veel verrassends te ontdekken valt.

Berlijn, muzikale revolutie biedt een zeer geslaagde en gelaagde ontdekkingstocht door de bijzondere muziekgeschiedenis van de Duitse hoofdstad in al haar rijkdom. Het beste muziekboek van Leo Blokhuis tot nu toe is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Berlijn

Muzikale revolutie

  • Schrijver: Leo Blokhuis (Nederland)
  • Soort boek: muziekboek
  • Uitgever: De Bezige Bij
  • Verschijnt: 24 november 2020
  • Omvang; 224 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Leo Blokhuis op bezoek bij tv-programma M

Wat lokt muzikanten en andere artiesten naar naar Berlijn? Leo Blokhuis, Ad visser en Sven Ratzke bespreken het met Margriet van der Linden in het tv-programma M.

Flaptekst van het muziekboek over Berlijn

In 2013 verraste David Bowie de wereld, na tien jaar stilte, met de single “Where Are We Now?’ Daarin greep hij terug op zijn jaren in Berlijn: een tijd waarin hij zichzelf als artiest hervond, en met “Heroes’ een van zijn allergrootste hits schreef.

Wat maakt Berlijn tot zo’n bijzondere muziekstad? Leo Blokhuis neemt de lezer mee naar de jaren twintig van de vorige eeuw – de jaren van Marlene Dietrich, Kurt Weill en Bertolt Brecht, maar ook de tijd van de eerste experimenten met elektronische muziek. Het naziregime maakt hier in de jaren dertig rigoureus een einde aan. Duitsland wordt het land van de schlagers.

In de jaren zestig ontstaat, onder invloed van de moderne klassieke muziek, de kosmische Musik, ook wel Krautrock genoemd. De succesvolste band is Kraftwerk, en het is hun werk dat Bowie verleidt om naar Berlijn te gaan. En Bowie zet een nieuwe generatie artiesten – zoals Nick Cave, Depeche Mode en U2 – ertoe aan om hun artistieke inspiratie ook in Berlijn te zoeken.

In Berlijn laat Blokhuis op zeer onderhoudende wijze zien hoe, tegen de achtergrond van politiek en geschiedenis, Berlijn een bakermat wordt van een bijzondere muzikale revolutie.

Bijpassende boeken en informatie