Louis Beyens – De raaf

Louis Beyens De raaf recensie waardering en informatie over de inhoud van het boek. In oktober 2018 is het nieuwe deel in de reeks vogelboeken van Atlas Contact van Louis Beyens De raaf verschenen.

Louis Beyens De raaf Recensie

De Vlaamse bioloog en poolonderzoeker Louis Beyens is al lange tijd gefascineerd door de raaf. Sterker nog één van zijn eerdere mooie boeken over het leven in het Noordpool droeg al de titel Het masker van de raaf. Daaruit kon je al opmaken dat de raaf een belangrijke vogel is voor de mensen in de noordelijke streken. De raaf was in Nederland vrijwel uitgestorven. De associaties met de dood en de belachelijke redenatie dat de vogel concurreerde met het jagersgilde waren hiervan de oorzaak. Gelukkig maakt de raaf in het afgelopen deccenium een opvallende wederopstanding mee in de lage landen. Tijd dus voor een boek over deze bijzondere vogel in de onvolprezen reeks vogelboeken van Uitgeverij Atlas Contact.

De raaf fascineert al vele eeuwen lang

Om voor de bioloog Louis Beyens te kiezen is een zeer goede keuze geweest van de uitgever. Zijn brede kennis van het Noordpoolgebied gekoppeld aan zijn fascinatie voor deze bijzondere vogel en zijn onuitputtelijke kennis over de volkeren in het Noordpoolgebied, hebben een uitmuntend eindresultaat opgeleverd. Natuurlijk gaat Louis Beyens uitgebreid in op de levenswijze van de raaf. Maar niet alleen dat, bovendien besteed hij een flink gedeelte van het boek aan de culturele en mythologische aspecten van de vogelsoort. De grote zwarte en zeer intelligente vogel speelt namelijk al zeer lang een belangrijk rol in veel culturen. Voor zover na te gaan is, misschien zelfs al duizende jaren. Zowel positieve als begatieve kenmerken zijn de vogel ten deel gevallen.

Een waar pareltje en hoogtepunt in de reeks vogelboeken van Atlas Contact

Louis Beyens is erin geslaagd om zijn persoonlijke ontmoetingen en ervaringen die hij heeft gehad met de raaf op een voortreffelijke wijze te koppelen aan informatieve en wetenschappelijke gegevens. Alles heeft hij bovendien in een zeer prettige stijl opgeschreven. Kortom een uiterste aanbevelenswaardig boek voor zowel de vogelliefhebber. Het boek is zo goed geschreven dat vrijwel iedere liefhebber van het goede natuur- en reisboek er ook veel plezier aan zal beleven. Een waar pareltje en een hoogtepunt in de mooie reeks vogelboeken van Atlas Contact.  Louis Beyens De raaf is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Theo Jordaan

Louis Beyens De raaf Recensie Vogelboek

De raaf

Vogelserie deel 14

  • Schrijver: Louis Beyens (België)
  • Soort boek: monografie, vogelboek
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschenen: oktober 2018
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Flaptekst van het boek over de raaf van Louis Beyens

In De raaf’schenkt Louis Beyens aandacht aan de vogel die volgens hem erg onderschat wordt. De raaf is namelijk niet echt de Caruso van het dierenrijk. Toch is hij net als de kraai een heuse zangvogel, de grootste zelfs. Was hij vroeger een gewone broedvogel in Nederland en België, door zijn duistere, zwarte uiterlijk, de vermeende concurrentie met jagers en zijn slechte naam als aaseter hadden we hem bijna uitgeroeid. Halverwege de vorige eeuw is hij heruitgezet en nu leven er weer honderden broedparen in de Lage Landen.

Daar mogen we blij mee zijn, want de raaf is een van de intelligentste diersoorten ter wereld. In vrijwel alle culturen neemt de raaf een belangrijke plaats in, mede door zijn incarnatie van de eeuwige tegenstelling van goed versus kwaad. In dit deel van de vogelserie vertelt Louis Beyens aanstekelijk en toegankelijk over deze prachtige mythische vogel waarmee de mens al zo lang een speciale relatie heeft.

Bijpassende Boeken en Informatie