Luuc Kooijmans – Melancholie in de Gouden Eeuw

Luuc Kooijmans Melancholie in de Gouden Eeuw. Op 18 oktober 2023 verschijnt bij uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van de Nederlandse historicus Luuc Kooijmans. Op deze pagina vind je informatie over de inhoud van het boek. Bovendien  besteden we aandacht aan de recensie en boekbesprekingen van Melancholie in de Gouden Eeuw van Luuc Kooimans.

Luuc Kooijmans Melancholie in de Gouden Eeuw

Luuc Kooijmans werd in 1956 geboren in Den Haag. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht waar hij cum laude  promoveerde op het proefschrift Onder regenten. De elite in een Hollandse stad. Hoorn 1700-1780.

Na een tiental jaren verbonden te zijn geweest aan de Universiteit van Amsterdam, ging zich steeds meer richten op het schrijver van boeken over historische onderwerpen en thema’s. Inmiddels heeft hij een behoorlijk aantal boeken op zijn naam staan die door historici worden gewaardeerd, maar ook gewaardeerd worden door een groot lezerspubliek.

Bekende boeken zijn De geest van Boerhaave uit 2014, het persoonlijke boek Het geheim van de Valeriusstraat in 2015 en in 2021 Cosimo aan de Keizersgracht over de bezoeken aan het Amsterdam van de Gouden Eeuw door de Toscaanse kroonprins Cosimo de’ Medici.

Luuc Kooijmans Melancholie in de Gouden Eeuw

Melancholie in de Gouden Eeuw

  • Auteur: Luuc Kooijmans (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 18 oktober 2023
  • Omvang: 304 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 24,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over melancholie in de Gouden Eeuw

Melancholie in de Gouden Eeuw bevat een verbluffende verzameling portretten van zeventiende-eeuwse Hollanders die overspannen lijken te raken, of depressief, of psychotisch – gemoedstoestanden die destijds werden geschaard onder de overkoepelende term melancholie.

Het gaat Kooijmans er niet om de beschreven symptomen te duiden met de huidige ideeën over psychische aandoeningen. Het gaat ook niet zozeer om de diagnose of de behandeling, maar vooral om de beleving van de direct betrokkenen: naasten en buren, en waar mogelijk de melancholici zelf. We leren hun angsten kennen en hun dagelijkse problemen. We kunnen ze zien en horen, en soms ruiken, op straat, in tehuizen en vooral thuis bij hun familie.

Behalve hun kijk op krankzinnigheid laten de verhalen van de betrokkenen zien hoe ze in hun wijk, straat, woning of tehuis met elkaar omgingen, en zo vormen die verhalen tevens een ongewone ingang tot het sociale leven in het Holland van de Gouden Eeuw.

Bijpassende boeken