Maarten van Rossem – Herinneringen aan mijn jeugd ∗∗∗

Maarten van Rossem Herinneringen aan mijn jeugd 1943-1963 recensie en informatie over de inhoud van het autobiografische boek. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag op 24 oktober 2023, verschijnt op 17 oktober 2023 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam het boek met jeugdherinneringen van historicus Maarten van Rossem.

Maarten van Rossem Herinneringen aan mijn jeugd recensie en informatie

Maarten van Rossem is op 24 oktober 1943 geboren in Zeist. Hij groeide op in Wageningen waar zijn vader Gerard van Rossem werkte als entomoloog bij de Plantenziektenkundige Dienst. Nadat hij zijn diploma gymnasium bèta in Wageningen behaald, ging hij geschiedenis studeren aan de Universiteit Utrecht, na eerst vier maanden tevergeefs gepoogd te hebben zich op farmacie te richten.

Vanaf 1971 was Maarten van Rossem wetenschappelijk medewerker om in 1983 te promoveren. Hij was bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht van 1997 tot 2008. Zijn vele optredens in talkshows en als Amerika-kenner en zijn zijn direct wijze van commentaar leveren maakte van hem een bekende Nederlander, zij het dat hij door sommigen verguisd wordt. Ook publiceerde hij een flink aantal boeken over de Amerikaanse politiek, geschiedenis en andere onderwerpen waarin hij geïnteresseerd is.

Het boek Herinneringen aan mijn jeugd komt uit naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag op 24 oktober 2023. Op anekdotische wijze vertelt Van Rossem over zijn jeugdjaren en hoe het was om direct na de oorlog op te groeien in Wageningen. Voor wie de televisieprogramma’s volgt waarin nu hij samen met zijn jongere broer steden bezoekt, zullen een aantal verhalen herkenning oproepen., zeker als je de recent uitgezonden aflevering over Wageningen hebt bekeken.

Maarten van Rossem is een aardige verteller die zonder al te veel opsmuk vertelt over zijn niet altijd even gelukkig jeugdjaren. Zijn nieuwsgierigheid hield hem op de been, zeker nadat hij zich ontworstelen aan zijn vaak benauwde gezins- en leefomstandigheden door te lezen, zeg maar heel veel te lezen. Al met al is Herinneringen aan mijn jeugd een aardig geschreven boek met anekdotes die je Maarten van Rossem als het ware zelf hoort vertellen met zijn zo kenmerkende stem. Gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Maarten van Rossem Herinneringen aan mijn jeugd recensie

Herinneringen aan mijn jeugd

1943-1962

  • Auteur: Maarten van Rossem (Nederland)
  • Soort boek; autobiografische verhalen, memoir
  • Uitgever: Nieuw Amsterdam
  • Verschijnt: 17 oktober 2023
  • Omvang: 111 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 18,99 / € 9,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van het boek met jeugdherinneringen van Maarten van Rossem

Maarten van Rossem 80 jaar

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Maarten van Rossem verschijnt in oktober 2023 Herinneringen aan mijn jeugd: 1943-1963. Deze memoires bieden een bijzondere inkijk in het leven van de jonge Maarten en het gezin Van Rossem, met zus Sis en broer Vincent. Het leren lezen op zevenjarige leeftijd was voor hem een beslissende en magische gebeurtenis, die de wereld voor hem opende. De boeken die hij sindsdien las, betekenden het begin van de interesses in zijn latere leven. Wat opvalt is dat Maarten van Rossem in zijn jonge jaren al verbazend nieuwsgierig was. En dat is hij altijd gebleven.

Maarten van Rossem (Zeist, 24 oktober 1943), historicus, was bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Al sinds 2008 heeft hij zijn eigen glossy Maarten!. Meer dan tien jaar is hij jurylid van De slimste mens. Van Rossem heeft een groot aantal boeken op zijn naam staan, waaronder Drie oorlogenWaarom is de burger boos?Kapitalisme zonder remmenWat is geluk? en Allemaal de schuld van MontgomeryMaarten van Rossem – De Podcast is nog altijd de best beluisterde Nederlandse podcast.

Bijpassende boeken en informatie