Marchien den Hertog – Andere Tijden achter het aanrecht

Marchien den Hertog Andere Tijden achter het aanrecht recensie en informatie over de inhoud van dit boek over de Nederlandse vrouwengeschiedenis. Op 2 september 2019 verscheen bij Uitgeverij Walburg Pers het geschiedenisboek behorend bij het tv-programma Andere Tijden samengesteld door Marchien den Hertog.

Marchien den Hertog Andere Tijden achter het aanrecht Recensie en Informatie

Andere Tijden achter het aanrecht is gebaseerd op het programma Andere Tijden (VPRO/NTR) – het programma is na 20 jaar een Instituut op de Nederlandse televisie. 10 van de verhalen uit het programma zijn gebundeld in dit boek, wat gaat over de geschiedenis van de vrouw. Het is een boek geworden met verhalen over gewone vrouwen, arbeidersvrouwen, plattelandsvrouwen, moeders, huisvrouwen en over vrouwen die actief onderdeel waren van en/of actief deelnamen aan de vrouwenemancipatie in Nederland: vrouwen die het vrouwenvoetbal op de kaart zetten, de Marva’s en de Dolle Mina beweging. Veel van deze vrouwen willen niet als feministen betiteld worden, ze strijden gewoon voor hun recht binnen de maatschappij.

Het boek begint met een voorwoord van Hans Goedkoop (presentator van het programma Andere Tijden) waarin hij een herinnering deelt van zijn moeder die achter het aanrecht stond. Dan volgen 10 hoofdstukken met verschillende onderwerpen over vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Elk hoofdstuk bevat prachtige, oude en aansprekende foto’s – alleen daarvan heb ik al enorm genoten! – en er komen verschillende vrouwen aan het woord. In elk hoofdstuk wordt ook een stukje gewijd aan “Hoe nu” – hoe het toen was en hoe het nu is, in onze huidige tijd.

Marchien den Hertog Andere Tijden achter het aanrecht Recensie001Boek-Bestellen

Er zijn hoofdstukken over de Marva’s en over vrouwen die een rol speelden in het verzet tijdens de oorlog. Er is een verhaal over de rol van de vrouw in het boerenbedrijf en een verhaal over hoe vanuit Zeeuws Kapelle het vrouwenvoetbal op de kaart is gezet. Arbeidersvrouwen die vanuit een sigarenfabriek voor het eerst gingen staken voor gelijke lonen en de Dolle Mina beweging, vernoemd naar Wilhelmina Drucker, vechtster voor vrouwenzaken uit de eerste feministische golf, die “IJzeren Mina” werd genoemd. Tenslotte zijn er nog verhalen over “De grote leugen” – als een echtpaar wilde scheiden, moest één van beide liegen voor de rechter over overspel – en de opkomst en het succes van de Moedermavo. Het boek eindigt met een hoofdstuk over Radicaal Feminisme: een groep vrouwen die vond dat mannen niet meer hoefden en die lesbisch worden voorstelden als een politieke keuze tegen het patriarchaat.

Prachtige bloemlezing van een woelige eeuw vrouwengeschiedenis in Nederland

Een prachtige bloemlezing van een woelige eeuw vrouwengeschiedenis in Nederland, die ik geboeid en met plezier heb gelezen. Een boek wat licht werpt op waar de vrouwenemancipatie stond en in onze huidige tijd staat – er is heel erg veel werk verzet en er is – ook al hebben we het als Westerse vrouwen inmiddels aardig voor elkaar – nog veel werk te doen! Ik ga ook zeker nog een aantal afleveringen van Andere Tijden terugkijken! Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Monique van der Hoeven

Andere Tijden achter het aanrecht

Van waschtobbe tot politiek pot

  • Schrijfster: Marchien den Hertog (schrijfster)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Walburg Pers
  • Verschenen: 2 september 2019
  • Omvang: 128 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering boek: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Bijpassende Boeken en Informatie