Marieke Lucas Rijneveld – Mijn lieve gunsteling

Marieke Lucas Rijneveld Mijn lieve gunsteling recensie en informatie over de inhoud van deze nieuwe Nederlandse roman. Op 5 november 2020 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact de tweede roman van de Nederlandse schrijfster Marieke Lucas Rijneveld.

Marieke Lucas Rijneveld Mijn lieve gunsteling Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van het de roman Mijn lieve gunsteling. Het boek is geschreven door Marieke Lucas Rijneveld. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe roman van de Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld.

Wat een aangrijpend boek. Dat meteen op de eerste bladzijde en eigenlijk al bij de eerste zin de lezer meteen waarschuwt dat deze reis door de zomer van 2005 een reis gaat worden vol afschuw, vol afstoten en aantrekken, vol eenzaamheid, fascinatie, verheerlijking, vervreemding, zorg, nabijheid, liefde, verminking, gaat worden.

Eenzaamheid, fascinatie, verheerlijking, vervreemding, zorg, nabijheid, liefde, verminking

De dierenarts is aan het woord, hij schrijft een brief aan zijn lieve gunsteling om uit te leggen dat, hoewel zijn handelingen, zijn fantasieën, zijn leugens, zijn overdonderen, zijn verpletteren van zijn gunsteling haar totaal uitwoonden, verminkten, gebaseerd waren op oprechte liefde voor haar.

De dierenarts komt vaak op de boerderij van zijn gunsteling. En zij, zij zoekt hem steeds vaker op, begint een gesprek met hem, zorgt voor een emmer water en zeep zodat hij na het werk met de beesten, zijn handen kan wassen. En zij dartelt om hem heen. En hij weet dat het niet kan, zijn begeerte naar haar. Zij is pas veertien, een ontluikend meisje, vrouw, of misschien toch liever een jongen? Hij zegt dat hij bij het bekappen van de dieren alert moet blijven, nooit in het levende vlees moet snijden. Dat je alleen de kreupelheid moet behandelen.

Zij kruipt in hem weg en hij leest haar voor

Zij, de gunsteling leeft voor een deel in haar fantasieën. Verandert in een vogel en weet zeker dat zij kan vliegen, weet zeker dat zij  in de Twin Towers is gevlogen op nine eleven, dat zij de oorzaak is van veel verdriet in de wereld. En hij, hij hoort haar aan. Bevestigt haar fantasieën, dat zij kan vliegen, maar dat zij het niet was die de grote ramp in New York veroorzaakte. Maar zij gelooft hem niet. En hij troost haar en trekt haar steeds vaker op zijn schoot. Hij hoort haar verhaal over het gewei, een andere benaming voor het mannelijk geslacht. Dat dit haar bezighoudt, dat zij ook een gewei wil. En hij hoort haar aan over de dear boys, haar leeftijdgenoten die zij ontmoet in het zwembad, waar zij mee kust, en misschien nog wel meer mee wil. Hij begeert haar en neemt haar mee naar stille plekken, waar zij samen zijn, waar hij luistert naar haar zorgen, naar haar teksten van liedjes die zij schrijft als zangeres in een band, naar citaten uit romans van bekende schrijvers, of gedichten. En haar obsessie met het mannelijk geslacht.  Hij vertelt haar dat zij ook een gewei kan krijgen wanneer zij zover is, dat hij ervoor kan zorgen dat dat gebeurt. Dat moet verder gaan dan samen plassen. Maar voorlopig troost hij haar omdat het nog niet zover is. Zij kruipt in hem weg en hij leest haar voor, achter in zijn Fiat waar  hij een tweepersoons matras voor heeft aangeschaft.

Marieke Lucas Rijneveld Mijn lieve gunsteling Recensie

Zo gaat het maar door in deze roman. Ja, zijn lieve gunsteling is kwetsbaar. Het verlies van de verlorene en de verlatene, haar gestorven broer uit De avond is ongemak, ook hij is in deze roman een van de hoofdpersonages.

Wat een aangrijpende roman, zo knap, zo bijzonder, zo uniek!

God, wat een aangrijpende roman heeft Marieke Lukas Rijneveld geschreven. Als lezer had ik de fantasie dat zij deze roman bijna in één ademtocht schreef. Alleen tussen de hoofdstukken krijg je als lezer de ruimte om even naar adem te happen. Achter elkaar door, ja, wel met komma’s en met punten, maar zonder alinea’s, wordt je meesleept door deze roman. Terwijl je eigenlijk al wel weet waar dit verhaal op uitdraait dus dit boek graag een slinger wilt geven, in de hoek wilt gooien en nooit meer zult oppakken, niet hoeft te weten. Terwijl ik als lezer me zo af en toe de vrijheid permitteerde om naar adem te happen, in ieder geval na ieder hoofdstuk, weet ik niet hoe dat de schrijfster is vergaan. Zo knap en zo bijzonder. De roman is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Mieke Koster

Mijn lieve gunsteling

 • Schrijfster: Marieke Lucas Rijneveld (Nederland)
 • Soort boek: psychologische roman
 • Uitgever: Atlas Contact
 • Verschijnt: 5 november 2020
 • Omvang: 368 pagina’s
 • Uitgave: gebonden Boek / ebook
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)
 • Shortlist Libris Literatuurprijs 2021
 • F. Bordewijk-prijs 2021

Waardering voor Mijn lieve gunsteling

 • “In deze roman wordt de taal gevierd.” (Dieuwertje Mertens, Het Parool)
 • “Een literaire stem van internationale allure.” (NRC, ○○○○○)
 • “De liefde schrikt zich dood in Mijn liever gunsteling: dat ze deze vorm kan aannemen.” (Carel Peeters, Vrij Nederland)
 • “De nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld is onontkoombaar, vuil, poëtisch.” (Yolanda Entius, Trouw)
 • “Met haar duistere, tomeloze tweede roman laat Marieke Lucas Rijneveld zien hoe sterk fictie kan zijn.” (Onno Blom, De Volkskrant | ★★★★)

Flaptekst van de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld

Mijn lieve gunsteling is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een veehouder, die tijdens een hete zomer toenadering tot elkaar zoeken. Hij wil ontsnappen aan zijn jeugdtrauma’s en eenzaamheid en zij heeft de voorkeur voor een fantasiewereld. Gedurende de zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar die zo ver gaat dat grenzen overschreden worden.

De beklemmende bekentenis Mijn lieve gunsteling is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. ‘Mijn lieve gunsteling’ is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman ‘De avond is ongemak’, waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver in de historie de International Booker Prize won.

Bijpassende boeken en informatie