Marjolein Bax – Een wrang feest

Marjolein Bax Een wrang feest recensie en informatie van dit boek over hoe velen de bevrijding  in mei 1945 niet overleefden. Op 24 maart 2020 verschijnt bij Uitgeverij Balans dit boek over de laatste dagen en de eerste dagen van de bevrijding, geschreven door Marjolein Bax.

Marjolein Bax Een wrang feest Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Een wrang feest, het boek over de bevrijding van Marjolein Bax. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van dit boek van Marjolein Bax.

Marjolein Bax Een wrang feest Recensie

Een wrang feest

Hoe velen de bevrijding niet overleefden

  • Schrijfster: Marjolein Bax (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek, oorlogsboek
  • Uitgever: Balans
  • Verschijnt: 24 maart 2020
  • Omvang: 288 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook

Flaptekst van dit boek over de bevrijding

Een lang verborgen, meeslepend opgetekende geschiedenis over de chaotische dagen en de vele dramatische confrontaties tussen 4 en 8 mei 1945 in bevrijd Nederland.

Op 5 mei 1945 leek heel Nederland eindelijk officieel bevrijd. Maar terwijl de vlaggen tevoorschijn kwamen, waren er nog steeds veel Duitse soldaten en collaborateurs en dat leverde spanningen op. Dronken ss’ers schoten om zich heen. Elders werd een verzetsstrijdster dodelijk getroffen door een kogelregen dwars door haar voordeur. Een Joodse onderduikster, die na lange jaren verstopt te hebben gezeten naar buiten keek, werd het slachtoffer van weer een ander vuurgevecht.

De schietpartij op de Dam, waarbij 32 mensen omkwamen, is het bekendste tragische incident van de bevrijdingsdagen. Maar tijdens haar onderzoek in vele, vaak lokale, bronnen ontdekte journalist Marjolein Bax dat in de chaotische dagen tussen 4 en 8 mei nog veel meer dramatische confrontaties plaatsvonden tussen de Duitsers en onder anderen de Binnenlandse Strijdkrachten. Het is een relatief onbekend gegeven dat meer dan tweehonderd mensen het leven verloren tijdens de bevrijding, in plaatsen als Zoetermeer, Amersfoort, Leersum en Mijnsheerenland.

In dit boek laat Bax met hun verhalen zien hoe moeilijk het is om de overgang van bezetting naar vrijheid te maken. Een lang verborgen, meeslepend opgetekende geschiedenis.

Bijpassende boeken en informatie