Martin Deinum – Binnenstad in beweging Alkmaar 1945-2020

Martin Deinum Binnenstad in beweging Alkmaar 1945-2020 recensie en informatie over de inhoud van het boek. Op 10 mei 2023 verschijnt bij Uitgeverij Verloren het nieuwe boek over de naoorlogse geschiedenis van Alkmaar.

Martin Deinum Binnenstad in beweging Alkmaar 1945-2020 recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Binnenstad in beweging, Alkmaar 1945-2020. Het boek is geschreven door Martin Deinum. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het nieuwe boek over de geschiedenis van stad Alkmaar na de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Martin Deinum.

Martin Deinum Binnenstad in beweging Alkmaar 1945-2020 recensie

Binnenstad in beweging

Alkmaar 1945-2020

  • Auteur: Martin Deinum (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Uitgeverij Verloren
  • Reeks: Alkmaarse Historische Reeks
  • Verschijnt: 10 mei 2023
  • Omvang: 252 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 30,00
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over de geschiedenis van Alkmaar 1945-2020

De Alkmaarse binnenstad lag er na de Tweede Wereldoorlog, zoals zoveel andere binnensteden, verwaarloosd en vervallen bij. Het stadsbestuur stelde in de jaren vijftig en zestig grootse plannen op om het centrum te moderniseren. Brede verkeerswegen moesten er komen en dat zou grootschalige sloop van delen van de binnenstad betekenen. Hevig protest vanuit de bevolking zorgde ervoor dat die plannen van tafel gingen. De stadsvernieuwing in de jaren zeventig en tachtig maakte de binnenstad tot het mooie, sfeervolle historische centrum zoals we dat nu kennen.

Cultuur- en stadshistoricus én geboren Alkmaarder Martin Deinum vertelt in dit boek het verhaal van de Alkmaarse binnenstad in de 75 jaar na 1945. De grootschalige stadsvernieuwingsplannen komen aan bod, maar ook de plannen voor het Canadaplein, de Kanaalzone en de Schelphoek in de decennia daarna. Daarnaast worden onder meer de winkelsector, de horeca, het toerisme, het verkeer, de musea en de monumentenzorg onder de loep genomen. Hoe de Achterdam veranderde in een prostitutiestraatje, hoe Parkhof een jongerencentrum werd en wanneer de laatste wekelijkse veemarkt was, het komt allemaal ter sprake. Aan het eind van het boek worden lessen uit het verleden voor de toekomst getrokken. Nog niet eerder is deze naoorlogse geschiedenis zo uitgebreid beschreven.

Bijpassende boeken en informatie