Matthijs van Boxsel – De topografie van de domheid

Matthijs van Boxsel De topografie van de domheid recensie en informatie. Op 6 april 2021 verschijnt bij uitgeverij Querido het nieuwe boek over de domheid van de Nederlandse schrijver Matthijs van Boxsel.

Matthijs van Boxsel De topografie van de domheid recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van De topografie van de domheid. Het boek is geschreven door Matthijs van Boxsel. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het nieuwe boek over de domheid van de Nederlandse schrijver Matthijs van Boxsel.

Matthijs van Boxsel De topografie van de domheid Recensie

De topografie van de domheid

  • Schrijver: Matthijs van Boxsel (Nederland)
  • Soort boek: encyclopedie, non-fictie
  • Uitgever: Querido
  • Verschijnt: 6 april 2021
  • Omvang: 330 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Recensie en waardering van het boek over de domheid

  • “De studie van de domheid kun je inmiddels met een gerust hart het levenswerk van Matthijs van Boxsel noemen. Na de Encyclopedie van de domheid en het boek over Morosofie is en nu een nieuw zeer interessant en lezenswaardig deel. Deze keer heeft hij gekozen voor een topografische aanpak. Steden, dorpen en andere plekken die geassocieerd worden met de domheid. Het is weer een prachtige uitgave geworden, vol met beeldmateriaal, fascinerende wetenswaardigheden en bovendien op voortreffelijke wijze uitgegeven door Querido. Wat een boeiend en uniek boek is het weer geworden. Een boek dat je regelmaat wilt openslaan om in te bladeren en een stuk te lezen.” (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗∗∗).

Flaptekst van het nieuwe boek over domheid van Matthijs van Boxsel

Elke natie ter wereld kent steden en landen die spreekwoordelijk bekendstaan als dom. In Nederland moeten Kampen en België het ontgelden, terwijl de Belgen op hun beurt de domheid lokaliseren in Olen en Luxemburg.

Aan de domoorden worden wereldwijd domdaden toegeschreven: de domkoppen zaaien zout, wachten tot de rivier voorbij is gestroomd en vangen de zon in een zak. Maar dit boek is meer dan een moppentrommel. Want waarom zijn uitgerekend die plaatsen doelwit van spot? Het antwoord voert ons langs Boeotische zwijnen, Winnebago-indianen en het mysterieuze Esonstad.

En welke rol speelt domheid in onze identiteit? Hoe kan het dat plaatsspot nog steeds woede wekt? Beroepsspotters waren hun leven niet zeker. Hun tong werd op een plank genageld, ze moesten een schandmasker dragen of werden gekruisigd.

Een plaats kan zich alleen bevrijden uit de wurgende greep van de discriminatie door de spotnaam om te munten tot geuzennaam. En ook een natie bestaat bij de gratie van steden waar zij heimelijk haar eigen mislukking viert. Domoorden zijn een kwestie van staatsraison. Wie weet openen de domdaden wel de poort naar een ander soort wijsheid.

Met aanstekelijke anekdotes, bijzondere illustraties en landkaarten met domme steden laat Matthijs van Boxsel opnieuw zien dat geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen.

Bijpassende boeken en informatie