Maurice D´Haese – De heilige gramschap

Maurice D´Haese De heilige gramschap recensie en informatie over de inhoud van de Vlaamse verzetsroman uit 1952. Op 3 november 2023 verschijnt bij uitgeverij Houtekiet de heruitgave van de roman van de Vlaamse schrijver Maurice D´Haese.

Maurice D´Haese De heilige gramschap recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman De heilige gramschap. Het boek is geschreven door Maurice D’Haese. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het roman uit 1952 van de Vlaamse auteur Maurice D’Haese.

Maurice D´Haese De heilige gramschap Vlaamse roman uit 1952

De heilige gramschap

  • Auteur: Maurice D´Haese (België)
  • Soort boek: Vlaamse roman uit 1952
  • Uitgever: Houtekiet
  • Verschijnt: 3 november 2023
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 21,99 / € 15,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de roman uit 1952 van Maurice D’Haese

De angst om ontdekt te worden in het vochtige gras van een weiland tijdens wapendroppings. Het ultieme zelfoffer in de strijd om het behoud van godbetert een brug. Vrienden die plots verdwijnen. Wat is de drijfveer van amper volwassen jongens en meisjes om hun leven te riskeren in een schijnbaar zinloze strijd? Een vaderlandslievend plichtsbesef? Heldendom? Een Heilige Gramschap?

Peter, een jonge lasser die nog inwoont bij zijn ouders, maakt deel uit van het gewapende verzet. Zijn groep is betrokken bij de verdeling van wapens, bij sabotageacties en aanslagen. Wanneer de bevriende legers eindelijk oprukken, verdedigen Peter en zijn kameraden een brug over de rivier, tegen een hoge menselijke prijs. Later sluit hij zich aan bij de legereenheden die de vijandelijke troepen opjagen. Ondanks dat hij vreugde zou moeten voelen over de bevrijding, overvalt hem de zinloosheid van al die jaren van extreem geweld.

In bezwerend en bijwijlen poëtisch proza componeerde Maurice D’Haese, vergeten grootmeester van het Vlaamse existentialisme, de enige Vlaamse verzetsroman die naam waardig. Deze heruitgave van ‘De Heilige Gramschap’ mag gelden als de rechtzetting van een historische omissie, die eindelijk ook de literaire representatie van het verzet een plaats geeft tussen de eindeloze volumes die in Vlaanderen gewijd zijn aan oorlog, collaboratie en repressie.

Bijpassende boeken en informatie