Menno Haanstra Foppe de Haan Recensie Biografie

Op deze pagina is de Menno Haanstra Foppe de Haan recensie biografie Een leven lang voetbaltrainer te lezen. Uiteraard is er ook uitgebreide informatie te over de Foppe de Haan biografie.

Foppe de Haan Biografie Menno Haanstra

 

Menno Haanstra Foppe de Haan Recensie Biografie

De titel Foppe de Haan Een leven lang voetbaltrainer dekt helemaal de lading van de biografie dat Menno Haanstra, in opdracht van Uitgeverij Voetbal Inside heeft geschreven. Al heel jong komt Foppe erachter dat hij aardig kan voetballen maar zeker niet goed genoeg talent heeft om de top te kunnen bereiken. De vrij armoedige en soms ronduit trieste omstandigheden waarin hij opgroeit tekenen de Friese voetbaltrainer voor het leven. Zijn moeder lijdt meer en meer onder zware depressies en pleegt uiteindelijk zelfmoord als Foppe en zijn zus net het ouderlijk huis verlaten hebben.

Zijn bewogen jeugd tekent Foppe de Haan voor het leven

De armoedige en droevige omstandigheden waarmee Foppe al kong te maken krijgt vormen hem al vroeg tot de persoon die hij altijd gebleven is. Betrokken, sociaal bewogen, maar ook doelgericht en ambitieus weet hij zich toch te ontworstelen aan zijn milieu zonder er op af te geven. Hij weet het CIOS in Heerenveen met succes af te ronden en ontwikkeld zich als snel tot een ambitieuze voetbaltrainer. Vanaf 1974 gaat hij aan de slag met een aantal amateurteams in het noorden van het land. Daarnaast is hij ook aan het werk als docent aan het CIOS Heerenveen. Vanaf 1988 gaat hij aan de slag bij sc Heerenveen, eerst als assistent van Frits Korbach. In 1992 wordt hij aangesteld als hoofdtrainer. Samen met voorzitter Riemer van der Velde weet hij sc Heerenveen tot grote successen te brengen. Met als hoogtepunten het bereiken van de finale van de KNVB beker in 1992 en 1997, de tweede plaats in de Eredivisie in 2000 en het seizoen erop deelname aan de Champions League. Hij blijft er trainer tot 2004. Daarna wordt trainer van Jong Oranje van 2004-2009 en wordt hij twee keer Europees kampioen. Wellicht zijn laatste klus was zijn rol als assistent bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal dat in 2017 ook Europees kampioen werd.

Geslaagde biografie van een gepassioneerde en betrokken voetbaltrainer

Menno Haanstra is erin geslaagd een zeer goede biografie te schrijven van Foppe de Haan. Hij weet goed naar voren te laten komen wat hem heeft gemaakt tot wie hij is, wat hem beweegt, hoe betrokken hij is en wat zijn werkwijze is. Door in het boek diverse personen aan het woord te laten waarmee de Haan heeft gewerkt en soms heeft geworsteld, ontstaat er goed en afgewogen beeld van één van de meest gerespecteerde en succesvolle Nederlandse voetbaltrainers van de afgelopen veertig jaar. Een boek dat het lezen meer dan waard is. Menno Haanstra – Foppe de Haan Een leven lang voetbaltrainer is gewaardeerd met ★★★★★ (zeer goed).

Recensie: Theo Jordaan

Foppe de Haan

Een leven lang voetbaltrainer

  • Schrijver: Menno Haanstra ♂ (Nederland)
  • Soort boek: biografie, portret
  • Uitgever: Voetbal Inside
  • Verschenen: 13 november 2017
  • Omvang: 304 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Prijs: € 19,99
  • Flaptekst boek: Foppe de Haan wordt gedreven door maar één ding: anderen vooruit helpen. De van nature bescheiden voetbaltrainer bracht zo o.a. sc Heerenveen tot in de Champions League en Jong-Oranje naar de Europese titel in 2006 en 2007. Menno Haanstra sprak naast Foppe de Haan onder meer Van Nistelrooij, Drenthe, Verbeek, Tomasson en Daniël de Ridder en kwam zo tot een openhartig en eerlijk verhaal over een Fries die als voetbaltrainer zijn tijd verder vooruit was dan velen denken.
  • Waardering★★★★★ (zeer goed)
  • …Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie