Merel Leeman – De Keien

Merel Leeman De Keien recensie en informatie over de inhoud van dit boek over het Rotterdamse studentenverzet 1940-1945. Op 2 november 2023 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact dit nieuwe geschiedenisboek van Merel Leeman waarover je hier de informatie, boekbespreking en recensies kun lezen.

Merel Leeman De Keien Recensie en Informatie

Merel Leeman is opgeleid tot historicus en literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam waar ze bovendien promoveerde. Na haar studie ging ze als docent aan de slag op dezelfde universiteit. Bovendien deed ze overzoek aan de Columbia University in New York.

Later ging ze aan de slag als journalist en schreef verschillende kranten en tijdschriften, zoals NRC Handelsblad, De Revisor en De Groene Amsterdammer. Haar eerste boek over de Rotterdamse studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog verschijnt op 2 november 2023 bij uitgeverij Atlas Contact.

Merel Leeman De keien Recensie

De Keien

Rotterdamse studenten tussen handel en verzet 1940-1945

  • Schrijfster: Merel Leeman (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek, oorlogsboek
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschijnt: 2 november 2023
  • Omvang: 280 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 24,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris 

Flaptekst van het boek over de Rotterdamse studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog

In september 1940 begonnen acht studenten aan hun studie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool in Rotterdam, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Ze werden lid van het Rotterdamsch Studenten Corps, vormden de jaarclub De Keien en gingen samenwonen in een studentenpension aan de Claes de Vrieselaan.

Aanvankelijk ging tijdens de Duitse bezetting het studentenleven gewoon door, maar met de tijd werden de vrienden allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Terwijl deze kooplieden van de toekomst hun leven in de waagschaal stelden, collaboreerde het Rotterdamse bedrijfsleven op grote schaal. Eén van De Keien, Frits Ruys, groeide in de loop van de oorlog uit tot een van de grootste verzetshelden van Rotterdam. Ruys werd eind 1944 verraden en vervolgens gefusilleerd.

Aan de hand van gesprekken met nabestaanden, het logboek van de jaarclub en onderzoek in verschillende archieven, heeft Merel Leeman veel materiaal verzameld. Er is nog maar weinig historisch onderzoek gedaan naar het verzet in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een spectaculair boek en een hoogst noodzakelijke aanvulling op de geschiedschrijving van de tweede stad van Nederland.

Bijpassende boeken