Michelle Obama Mijn verhaal Recensie ∗∗∗∗

Michelle Obama Mijn verhaal recensie waardering en informatie. Op 13 november 2018 is bij Uitgeverij Hollands Diep de autobiografie van Michelle Obama Mijn verhaal verschenen.

Michelle Obama Mijn verhaal Recensie

Michelle Obama Mijn verhaal Recensie

Ontroerend, mooi, boeiend, bij tijd en wijle ook verbijsterend en vooral heel erg open en eerlijk, dat is mijn eerste reactie na het lezen van de Nederlandse vertaling van Becoming, de memoires van voormalig First Lady van de Verenigde Staten Michelle Obama. Net als veel vrouwen ben ik fan van Michelle Obama. Ze is een prachtig voorbeeld van een krachtige vrouw, een vrouw die op een vrouwelijke manier grote, heel nodige veranderingen teweeg brengt. Een vrouw met een groot hart en een vrouw die in staat is vele rollen tegelijk voor haar rekening te nemen. Haar memoires wilde ik dus heel graag lezen en ik had er hoge verwachtingen van.

Ontroerend, mooi, boeiend en bij tijd en wijle ook verbijsterend

Deze verwachtingen zijn zelfs nog behoorlijk overtroffen. Ik vond het verhaal van Michelle Obama prachtig om te lezen, maar het heeft me ook diep geraakt en heeft me de ogen nog meer geopend voor de wereld die wij met z’n allen gecreëerd hebben. Een wereld, waarin politiek, zeker in Amerika, helemaal niet meer gaat over wat goed is voor een land en voor de inwoners, maar een spelletje is van partijen tegenover elkaar, die elkaar de loef af proberen te steken. Ik vond dat verbijsterend om te lezen en kan me voorstellen.

Michelle Obama begint haar verhaal bij haar jeugd. Ze groeit op in Chicago, in de South End. Ze heeft steunende ouders die zowel haar als haar broer Craig meer coachen dan opvoeden, wat haar al vroeg zelfstandig maakt. Al van jongs af aan heeft ze goede vriendinnen om haar heen en dat is, zoals ze zelf schrijft, altijd zo gebleven. Als Michelle na de high school naar Princeton gaat om te gaan studeren, komt ze flink in aanraking met het “witte privilege”. Ze vertelt hoe het extra energie kost om je, als iemand uit een minderheidsgroep, naast de gebruikelijke grote veranderingen van studeren en uit huis gaan, staande te houden. Naast haar studie heeft ze baantjes. Uiteindelijk rondt ze twee studies af en wordt juriste. In de tijd dat ze Barack leert kennen, twijfelt ze of ze wel echt een juriste is en neemt ze een andere baan aan.

Het bizarre leven in het Witte Huis

Michelle is niet blij met de politieke ambities van Barack, maar voelt aan dat deze onvermijdelijk zijn. Uiteindelijk zegt ze “ja”, omdat ze gelooft dat Barack een geweldige president zal zijn en iets belangrijks voor het land kan doen. Zodra Barack president wordt, verhuist het gezin, inmiddels met hun twee dochters en Michelle’s moeder, naar het Witte Huis. In haar boek vertelt Michelle openhartig over het leven in het Witte Huis en hoe ze haar rol als First Lady combineerde met die van echtgenote en moeder. “Als je niet naar buiten treedt om jezelf neer te zetten, word je snel en onzorgvuldig door anderen neergezet” – iets waar ze voor en tijdens haar periode als First Lady veelvuldig mee te maken kreeg. Ze omschrijft het leven in het Witte Huis als leven in een luxueus hotel, waar je de enige gasten bent. Het leren leven met altijd en overal beveiliging om je heen valt, zeker met twee jonge meisjes die ze graag een zo normaal mogelijk leven willen laten leiden, niet mee.

Prachtig geschreven, overtuigende memoires van een krachtige vrouw

In haar werk als First Lady maakt ze zich, onder andere door het aanleggen van een moestuin bij het Witte Huis, sterk voor een gezondere leefstijl voor kinderen en jongeren en vindt ze uiteindelijk de brug tussen de vraag die ze zichzelf vroeger als meisje stelde “Ben ik goed genoeg? Ja, dat ben ik” en de vraag met antwoord die ze jonge vrouwen en meisjes in de wereld wil tonen: “Zijn we goed genoeg? Ja, dat zijn jullie, stuk voor stuk”. Ik vind Michelle Obama’s memoires prachtig geschreven, heel persoonlijk en heel openhartig. Ze geven een eerlijke en soms behoorlijk onverwachte inkijk in het leven in het Witte Huis in Amerika. Ik heb het boek met ontzettend veel interesse en plezier gelezen en ik vind het een dikke aanrader! Michelle Obama Mijn verhaal is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Michelle Obama – Mijn verhaal

 • Titel: Mijn verhaal
 • Schrijfster: Michelle Obama (Verenigde Staten)
 • Soort boek: autobiografische verhalen. memoires
 • Origineel: Becoming (2018)
 • Nederlandse vertaling: Rob de Ridder
 • Uitgever: Hollands Diep
 • Verschenen: 13 november 2018
 • Omvang: 480 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Tags: Barack Obama, president, Witte Huis
 • Waardering: ∗∗∗∗ (uitstekend) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie