Michelle Visser – Eline Recensie ∗∗∗∗

Michelle Visser Elina recensie en informatie over de inhoud van de historische roman. In mei 2019 verscheen bij Uitgeverij Boekerij de nieuwe roman van Michelle Visser.

Michelle Visser Eline Recensie en Informatie

De Nederlandse schrijfster Michelle Visser heeft al een aantal historische romans op haar naam staan. Voor mij is Eline de eerste kennismaking met haar werk. Een verrassend positieve kennismaking moet ik zeggen. ik ben dol op historische romans en deze roman over Eline en haar gezin, die speelt in het begin van vorige eeuw, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog en in een tijd waarin het vrouwenkiesrecht er kwam, in Leiden en in Drenthe heb ik met heel veel plezier en interesse gelezen.

Michelle Visser beschrijft het leven van haar hoofdpersoon, Eline, en dat van haar gezins- en familieleden: echtgenoot Wieger en hun beide kinderen, en de ouders van Eline. Eline woont in Leiden en komt uit een welgestelde familie, haar vader is, net als haar echtgenoot Wieger, een wetenschapper. Eline is voor een vrouw in die geëmancipeerd, al realiseert zij zich dat aan het begin van het boek nog niet zo. Ze is bijvoorbeeld één van de eerste vrouwen die een autorijbewijs heeft. Als Wieger voor langere tijd naar Drenthe vertrekt om daar een veenlijk te onderzoeken, koopt Eline een auto en reist hem met haar beide kinderen achterna.

Op het Drentse platteland is het leven heel anders dan Eline gewend is. De kerk speelt er een belangrijke rol en de mensen in het dorp leven een eenvoudig leven. Onder de turfstekers in de omgeving van het dorp heerst grote armoede. Eline is er door geschokt, maar het inspireert haar ook om iets te doen. Na een heleboel gedoe en een heftige periode met de Spaase griep die veel slachtoffers eist, krijgen Wieger en Eline echte vrienden in het dorp en weet Eline de jonge Drentse Zwaan te inspireren om zich verder te gaan ontwikkelen. Uiteindelijk verhuizen ze weer terug naar Leiden om daar hun leven op te pakken, maar Eline’s leven is veranderd: ze is andere dingen gaan zien en waarderen.

Michelle Visser Eline Recensie

Een prachtig verhaal dat fijn leest, tegen een interessante historische achtergrond, die door Michelle Visser goed is onderzocht en weergegeven. Er blijken grote verschillen te bestaan in de jaren twintig van de vorige eeuw tussen het leven in een grote stad en op het platteland. De Eerste Wereldoorlog heeft zijn weerslag op iedereen en ook de Spaanse griep treft zowel arm als rijk, plattelands- of stadsbewoner. Deze gebeurtenissen, net als het vrouwenkiesrecht wat in 1919 in Nederland werd ingevoerd, zijn prachtig in het verhaal geweven.

Aanrader voor wie van uitstekend geschreven en goed gedocumenteerde historische romans houdt

Ik heb het verhaal van Eline met veel plezier gelezen, al was het af en toe ook behoorlijk heftig te lezen wat zich allemaal voordeed aan leed door de oorlog en de Spaanse griep. De impact van de geschiedenis op het gewone leven van een gezin maakte het heel boeiend. De schrijfstijl van Michelle Visser is vlot en prettig, deze roman heeft mijn aandacht van het begin tot het einde weten vast te houden. Een aanrader voor wie van goed geschreven en gedocumenteerde historische romans houdt. ik ga zeker meer van Michelle Visser lezen! Eline is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Eline

  • Schrijfster: Michelle Visser (Nederland)
  • Soort boek: historische roman
  • Uitgever: Boekerij
  • Verschenen: mei 2019
  • Omvang; 363 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)


Bijpassende Boeken en Informatie