Mike van Damme – Menzo

Mike van Damme Stanley Menzo biografie recensie en informatie over de inhoud van de biografie van voetbaldoelman Stanley Menzo. Op 6 april 2021 verschijnt bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam de biografie van Stanley Menzo, geschreven door Mike van Damme.

Mike van Damme Stanley Menzo biografie recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Menzo, Het gevecht onder de lat. Het boek is geschreven door Mike van Damme. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van deze biografie over van doelman Stanley Menzo geschreven door Mike van Damme.

Mike van Damme Stanley Menzo biografie Recensie

Menzo

Het gevecht onder de lat

  • Schrijver: Mike van Damme (Nederland)
  • Soort boek: biografie, voetbalboek
  • Uitgever: Nieuw Amsterdam
  • Verschijnt: 6 april 2021
  • Omvang: 272 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Recensie en waardering voor het boek

  • “Stanley Menzo was de eerste zwarte doelman die in Nederland onder de lat stond van topclubs. Dat zijn carrière niet altijd over rozen is gegaan zal voor volgers van het voetbal bekend zijn. Echter in deze biografie op getekend door Mike van Damme vertelt Menzo zijn verhaal. Ondanks het succes dat hij zeker ook kende is het een soms schrijnend verhaal van ongebreideld racisme in een tijd dat de effecten ervan nauwelijks aandacht kregen en vaak gebagatelliseerd werden. Bovendien maakte Menzo het extra moeilijk door zijn eigen perfectionisme en hieruit voorkomende gebrek aan eigenwaarde. Mike van Damme heeft een indringend en boeiend portret geschreven dat niet alleen interessant is voor de voetballiefhebber.” (Allesoverboekenenschrijvers.nl, ∗∗∗∗∗)

Flaptekst van de biografie van doelman Stanley Menzo

Ajax-Auxerre, 3 maart 1993. De bal die over de lat moest gaan, verdwijnt door een tikje van de Ajaxkeeper Stanley Menzo regelrecht in eigen doel.

Als een van de eerste zwarte keepers in de eredivisie krijgt Menzo oerwoudgeluiden en bananen naar zijn hoofd geslingerd. Ruchtbaarheid wordt er amper aan gegeven. Wel door Menzo zelf, die zich steeds eenzamer voelt. Langzaam raakt hij zijn onbevangenheid kwijt. Bij uitwedstrijden loopt hij met negatieve gedachten het veld op. Tijdens wedstrijden hoopt hij op een wereldredding, om het publiek van repliek te dienen. Zijn perfectionisme maakt hem kwetsbaar.

Toch behaalt hij grote sportieve successen. Met Ajax wint hij drie landstitels, de Europa Cup 2 en Europa Cup 3. Maar ondanks zijn topvorm gaat hij niet mee naar het EK van 1988. In Menzo vertelt Stanley voor het eerst zijn aangrijpende verhaal.

Bijpassende boeken en informatie