Peter Drehmanns Van de wereld Recensie

Peter Drehmanns Van de wereld Recensie ★★★★

Peter Drehmanns Van de wereld Recensie ★★★★

Daan Vos, de reddingswerker van het Kinder Interventie Departement. Degene die er altijd in de meest ingewikkelde gezinssituaties op uit werd gestuurd. Degene die het lukte de kinderen in nood te redden uit de klauwen van de vaak niets ontziende ouders. Het goudhaantje van de organisatie KID. Hij is een jongeman van eind twintig die vol overtuiging zijn werk doet. Stort zich als een overtuigend redder op zijn werk. “Een ridder zonder blaam” noemt Drehmanns hem. We treffen hem aan in een totale fuckedup situatie. Op zijn terras, totalloss, hallucinerend, met moeite ontwakend na een nacht doorhalen, waar ook al weer?en met wie ook al weer? En had hij een chickie mee naar huis genomen? En nu ook nog de politie voor de deur! Oh, god. Maar zij komen zijn mobieltje terugbrengen. Niets aan de hand dus.

Hoofdstuk na hoofdstuk trekt Drehmanns de strik van het leven strakker

Maar nu eerst maar eens een inkijkje in Daans baan. Hoe hij zich manoeuvrerend een weg baant door alle ellende van de respectievelijke gezinnen die hij zo’n beetje dagelijks krijgt voorgeschoteld. En hoe je als medewerker van het KID altijd onder een vergrootglas ligt. Is het niet van buitenaf, omdat de zgn.geleerden het beter weten. Beginnen af te even op de jeugdzorg, dan zijn het natuurlijk wel de tegenstribbelenden ouders die nooit enige blaam treffen dat zij er een zooitje van maken. Het kind of de kinderen als gezamenlijke vijand naar voren schuiven. Of hun partners uitmaken voor rotte vis. Niet bij machte zijn, of niet van plan zijn de hand in eigen boezem te steken. Dus Daan, altijd balancerend op een dun lijntje, op weg naar een oplossing, naar verlossing. Daar past de ringtone van zijn werkmobiel precies bij; ‘ Help, I need somebody, help, not just anybody….!’ prachtig bij. En alhoewel zijn teamleider dit niet zo’n gepaste ringtone vind, staat deze ringtone symbool voor de hele moraal van dit verhaal en is Daan er uiterst tevreden mee.Of Daan Vos nu juist dankzij of ondanks zijn heftig werk niets anders kan dan het liefst elk weekend uit zijn dak gaan, of dat het een en ander volkomen los staat van elkaar, dat laat Drehmanns in het midden. In het weekend gaat Daan Tinderend op zoek naar neukertjes en aanverwante artikelen om nu eens goed voor zichzelf te zorgen. Dan geen malheur aan zijn deur van zijn dagelijkse cliënteel. Kan hij zorgeloos uit zijn dak gaan. Hoofdstuk na hoofdstuk trekt Drehmanns de strik van het leven strakker om de strot van Daan en de lezer. Werk en privé raken stap voor stap meer met elkaar verweven. Via Tinder ontmoet Daan Lara of Kaat? Een vrouw waar hij eigenlijk helemaal niet op valt. Zij komt binnenwandelen op grove wandelschoenen, niet hooggehakt? Dat kan hem niet worden. Maar zij raken aan de praat. Daan vertelt haar zijn leven, zijn werk. Zij stelt de vragen maar laat niets los over haar eigen leven. Maar haar lach hè, en het mysterieuze aan haar. En ja….misschien toch de tijd voor iets anders dan alleen maar neuken? Kortom, deze vossige jongen gaat voor de bijl voor deze vossige vrouw. Rood haar, rossig schaamhaar, sproeten. Stevig gebouwd, een lijf om in te verdwalen. En ja, zij heeft een kind, een zoontje van 9 jaar, Jari, maar daar ziet Daan geen beer op de weg.

Is beroepsdeformatie een onontkomelijk kwaad?

Mensen om hem heen waarschuwen hem voor deze vrouw, die hem met leugens en manipulatie afstoot en aantrekt en aan het lijntje houdt. En Daan, die zowel zijn werk als zijn privé als jachtterrein beschouwt, waar hij nu eens loslatend en dan weer toenaderend zijn slag moet slaan, begint het overzicht te verliezen. Altijd op zoek naar een gaatje in de verdedigingslinie van zijn tegenstander moet eigenlijk al gewaarschuwd zijn wanneer hij een partij met zijn tennismaatje waarin hij op vette voorsprong staat toch niet wint. Met heftig oogletsel verlaat hij deze partij. Maakt de liefde zo blind? Zijn het de omstandigheden waarin de moderne mensheid met elkaar verzeild is geraakt waardoor de hele mensheid ziende blind lijkt te zijn geworden? Maakt het werken in de hulpverlening een mens blind voor de omstandigheden waarin hij/zij verzeild raakt? Is beroepsdeformatie een onontkomelijk kwaad in deze tak van sport? Of is het de dwaasheid van deze tijd dat er met moeite onderscheid gemaakt kan worden tussen wat nog klopt en waar het een en ander toch gewoon niet pluis is? Peter Drehmanns heeft een zeer mooie roman geschreven over de huidige tijd. Met prachtige zinnen en woorden, maar ook met veel humor geeft Drehmanns de lezer de ruimte om zo af en toe toch te gniffelen, ontroerd te raken, mee te leven met de mensen die dit boek bewonen. Met mensen die om wat voor reden ook verdwalen in een wereld, waarin er steeds meer verwacht wordt dat je je al participerend de juiste weg weet te vinden. Peter Drehmanns – Van de wereld is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

PETER DREHMANNS – VAN DE WERELD

– Titel: Van de wereld
– Schrijver: Peter Drehmanns (Nederland)
– Soort boek: psychologische roman, sociale roman
– Uitgever: Uitgeverij Marmer
– Verschenen: 18 januari 2018
– Omvang: 288 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 12,99
– Waardering: ★★★ (uitstekend) Mieke Koster

Bijpassende Boeken en Informatie

Nederlandse Schrijvers Nieuwe Boeken
Nieuwe Nederlandse Romans 2018