Nic Stone Zij en ik

Nic Stone Zij en ik recensie waardering en informatie over deze tienerroman. In september 2018 is de jeugdroman verschenen van Nic Stone Zij en ik bij Uitgeverij Van Goor.

Nic Stone Zij en ik Recensie

Nic Stone Zij en ik Recensie

Zij en ik beloofde in de aankondiging een soort tienerroman te worden. Maar dan niet zo’n slap, sentimenteel verhaaltje. En alhoewel het boek me pas op het einde écht meerdere malen wist te raken, moet ik toegeven dat het een mooi, intrigerend verhaal is. Zelfs als het in het begin vooral niet veel meer dan een tienerroman lijkt te zijn, is het beslist meer dan dat. Nic Stone levert een mooie bijdrage aan de oplossing van de problematiek rondom verschillende soorten seksualiteit als homoseksualiteit, panseksualiteit, biseksualiteit en heteroseksualiteit.

Liefde, jaloezie, schuldgevoel, verlangen, aantrekkingskracht en woede

Coop en Jupe zijn al 11 jaar lang de beste vrienden. Ze lijken haast wel een stelletje: ze zijn ontzettend vaak bij elkaar, knuffelen graag en veel, slapen bij elkaar in bed en zijn duidelijk dol op elkaar. Hun levens zijn zoveel beter sinds ze elkaar hebben. Ze zullen alleen nooit écht een stelletje zijn, want hoewel Coop al jaren stapelverliefd is op Jupe, zal het niets worden. Jupe valt namelijk op meisjes. Hoewel Coop zo nu en dan een vriendinnetje heeft, mist hij Jupe in die periodes altijd zo erg, dat hij er nooit rouwig om is dat hij gedumpt wordt. Als Rae in hun leven verschijnt, gaat de hele boel op zijn kop. Zowel Jupe als Coop voelen zich tot haar aan getrokken. En Rae heeft gevoelens voor hen beiden. Dit maakt een berg aan gevoelens los. Jaloezie, schuldgevoel, liefde, verlangen, aantrekkingskracht, lust, woede… Alles komt voorbij.

Bijzonder liefdesverhaal met humor en een intrigerende twist

Het verhaal is opgedeeld in drie boeken. Eerst wordt er verteld vanuit het perspectief van Coop, daarna lees je mee met Rae en tot slot is het de beurt aan Jupe. Met Coop begint het als een lekker liefdesverhaal met ongelofelijk veel humor. In boek twee vond ik het verhaal een klein beetje inkakken, maar Jupe is absoluut de kroon op het boek. Dit slot deel maakt Zij en ik indringend, intrigerend, ontroerend en bijzonder. Het geeft een geheel eigen draai aan het verhaal, waardoor het veel meer is dan een simpele roman. De bijfiguren zijn ook erg goed uitgewerkt, er is duidelijk aandacht aan ze besteed, wat het verhaal extra diepte geeft.

Nic Stone maakt een best lastig thema op een mooie en ontroerende manier bespreekbaar en inzichtelijk. Het deel waarin je meeleest met Rae verloor voor mij een klein beetje aan vaart, maar absoluut niet zoveel dat ik niet meer verder wilde lezen. Met het deel van Jupe scoort Stone veruit de meeste punten. Jupe is prachtig krachtig. En Zij en ik ook. Nic Stone Zij en ik is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

Nic Stone – Zij en ik

  • Titel: Zij en ik
  • Schrijfster: Nic Stone (Verenigde Staten)
  • Soort boek: psychologische roman, tienerroman, Young Adult
  • Origineel: Odd One Out (2018)
  • Nederlandse vertaling: Margot Reesink
  • Uitgever: Van Goor
  • Verschenen: september 2018
  • Omvang: 287 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering★★★ (uitstekend) Jolien Dalenberg

Bijpassende Boeken en Informatie