Nico Dijkshoorn – Ooit gelukkig ∗∗∗∗

Nico Dijkshoorn Ooit gelukkig recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman. Op 1 maart 2019 is de nieuwe roman van Nico Dijkshoorn – Ooit gelukkig verschenen bij Uitgeverij Pluim.

Nico Dijkshoorn Ooit gelukkig Recensie

In 2012 verscheen de autobiografische roman van Nico Dijkshoorn Nooit ziek geweest waarin hij een genadeloos beeld schetst van zijn vader die lijdt aan de ziekte van Alzheimer en woont in een verzorgingstehuis. Het boek veroorzaakte redelijk wat ophef bij het verschijnen. Mathijs van Nieuwkerk confronteert Nico Dijkshoorn in het tv-programma De Wereld Draait Door met de hardheid van zijn roman. En alhoewel hij achter de inhoud van het boek blijft staan, zet het hem ook aan het denken. Ooit gelukkig is het vervolg op het spraakmakende boek.

Nico Dijkshoorn Ooit gelukkig Recensie

In Ooit gelukkig beschrijft Nico Dijkshoorn zijn leven en dat van zijn familie na 2012. Inmiddels is zijn moeder na een beroerte ook opgenomen in een verzorgingstehuis in Aalsmeer. Trouwens een ander huis dan waar zijn vader woont. Kort erna overlijden zijn beide ouders. En Nico Dijkshoorn blijft verweesd achter. Hoe goed heeft hij zijn ouders gekend? En hoe goed kent hij zichzelf? Als hij zelf verschillende keren getroffen wordt door een tia en hij geconfronteerd wordt met zijn eigen sterfelijkheid, verandert zijn leven ingrijpend.

Genadeloos, confronterend en eerlijk zelfportret

De confrontatie met zijn eigen sterfelijkheid valt Nico Dijkshoorn zwaar. Hij moet toegeven dat hij meer lijkt op zijn vader dan hij dacht. Zijn eigen angsten, egocentrisme en kwetsbaarheid zetten zijn leven op de kop. In Ooit gelukkig schrijft Nico Dijkshoorn eerlijk en genadeloos over zichzelf. Zijn directe manier van schrijven en heldere stijl waarin hij, gelukkig, humor en zelfspot niet schuwt zorgen ervoor dat de roman bij de lezer rechtstreeks binnenkomt. Een aanrader. Nico Dijkshoorn – Ooit gelukkig is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Nico Dijkshoorn – Ooit gelukkig

  • Titel: Ooit gelukkig
  • Schrijver: Nico Dijkshoorn (Nederland)
  • Soort boek: autobiografische roman
  • Uitgever: Uitgeverij Pluim
  • Verschenen: 1 maart 2019
  • Omvang: 220 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Tags: AalsmeerAmstelveen, familie, mannenleven, tia
  • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Theo Jordaan

Ooit Gelukkig Uitgaves

Nico Dijkshoorn over Ooit gelukkig bij DWDD

Inhoud Nico Dijkshoorn Ooit gelukkig

Nico Dijkshoorn noemde zijn bejaarde vader met alzheimer op tv een klootzak. Hij is al twee jaar niet bij hem op bezoek geweest. Dan moet ook moeder Nel na een beroerte naar een verpleeghuis. Wel in Aalsmeer, waar Gerard Joling woont, dus dat scheelt. Kort daarop sterven allebei zijn ouders. En blijft hij achter: het gezin waar hij altijd over klaagde is niet meer. Plotseling overkomt Nico iets waardoor alles verandert en groeit het besef dat hij misschien wel meer op zijn vader lijkt dan hij zou willen. Dijkshoorn op zijn kwetsbaarst.

Ooit gelukkig is het vervolg op Nooit ziek geweest. Samen vormen zij de familiekroniek van een Amsterdamse familie in Amstelveen.

Bijpassende Boeken en Informatie

Nico Dijkshoorn – Nooit ziek geweestNico Dijkshoorn Nooit ziek geweest

autobiografische familieroman
Uitgever: Atlas Contact
Waardering redactie∗∗∗∗∗ (zeer goed)