Fabio Volo Het hoort er allemaal bij Recensie

Fabio Volo Het hoort er allemaal bij Recensie

Fabio Volo Het hoort er allemaal bij Recensie
De hoofdpersoon van de nieuwe roman van Fabio Volo – Het hoort er allemaal bij, Nicola, man van begin 40, wordt voor het eerst vader. Dat zet zijn leven, en vooral zijn beleving van de relatie met zijn grote liefde, behoorlijk op z’n kop. En dat verrast hem. En dat verraste mij nu weer. We zien hem terugblikken op het grote moment dat hij zijn liefde voor het eerst ziet. Op een zonnig terras in Italië. Hij zit daar met zijn twee beste vrienden die hij heeft overgehaald met hem naar een concert van de inmiddels op leeftijd zijnde Rolling Stones te gaan. Ontroerend is het dat hij, al aangekomen in de Arena waar het grote concert bijna gaat beginnen, besluit naar het station te vertrekken waar zijn nieuwe “liefde”op het punt staat naar huis te gaan na een weekendje Rome met haar vriendin. Hij moet en zal achter deze prille liefde aan. Mooi. Werkelijk alles aan haar vind hij mooi en ontroerend. In deze liefde is hij de spiegel van zijn eigen ontroering. En dat lijkt wederzijds.

Barsten in het “zuivere” geluk

Maar natuurlijk komt er een barst in dit mooie, zuivere geluk. Ergens onderweg in deze “zuivere” relatie, gebaseerd op openheid en eerlijkheid ( ja, wie wil dat niet), blijkt een verzwegen slippertje van Nicola te leiden tot een orkaan die net zoveel ravage aan blijkt te richten als orkaan Katrina. Sofia besluit een poos onder moeders vleugels te gaan schuilen. Nicola is ontredderd. Dit is een moment in dit boek waarin je als lezer een inkijkje krijgt in mannen-vriendschappen. De mannen sparen elkaar niet in gesprekken over het groet thema, de liefde, en hoe zij daar ieder mee omgaan. Zij zijn eerlijk, hard en liefdevol naar elkaar. Na een tijdje komt Sofia terug bij Nicola. Zij blijkt zwanger. Is dit de reden dat zij terugkomt, of is het haar liefde voor Nicola?

Ontreddering door het verse ouderschap
De baby, een jongetje Leo, zorgt ervoor dat die twee elkaar kwijtraken. Blijkbaar kon dat niet anders. Nicola en Leo samen op een eiland, Nicola alleen op een onbewoond eiland. Zij lijken onbereikbaar voor elkaar. We volgen vooral de ontreddering van Nicola rondom dit verse ouderschap. In zijn heftigste fantasieën hoopt hij dat zij samen ergens sterven. Mooi om te lezen is hoe het krijgen van een kind de wereld letterlijk en figuurlijk op z’n kop zet en dat dat zowel voor mannen als vrouwen opgaat. Na een lange tumultueuze tijd besluiten zij dan toch samen verantwoordelijkheid te nemen voor hun relatie. Dat waren zij beiden onderweg in het prille ouderschap even vergeten. Of het uiteindelijk echt goed komt met die twee blijft voor mij een vraag. Dat vind ik realistisch.

Toegankelijke roman die met veel vaart geschreven is
De roman Het hoort er allemaal bij is een aanrader voor alle zwangere stellen. Wellicht helpt dat hen er niet van op te kijken wanneer de komst van een baby ertoe leidt dat de steigers die voor stabiliteit zorgen ineens op losse schroeven blijken te staan. Met veel plezier gelezen heb ik de roman gelezen. Het is een zeer toegankelijk boek, met veel vaart geschreven. Alleen miste ik nogal de gelaagdheid in de karakters van de hoofdpersonen. Dat is volgens mij de reden dat het lekker weg leest, maar dat ik Het hoort er allemaal toch een beetje als een gemiste kans ervaar. Dat neemt niet weg dat ik een fijne dag heb gehad met Fabio Volo, op een mooie zonnige zaterdag, lekker in de tuin. Fabio Volo – Het hoort er allemaal bij wordt gewaardeerd met ++ (goed).

FABIO VOLO – HET HOORT ER ALLEMAAL BIJ INFORMATIE
– Titel: Het hoort er allemaal bij
– Schrijver: Fabio Volo ♂ (Italië)
– Soort boek: psychologische roman, sociale roman
– Origineel: È tutta vita (2015)
– Nederlandse vertaling: Mara Schepers
– Uitgever: Wereldbibliotheek
– Verschenen: 18 april 2017
– Omvang: 224 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 17,99 / € 10,99
– Waardering: ++ (goed) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Fabio Volo – Het hoort er allemaal bij
Nicola wordt voor het eerst vader. Hij houdt van zijn zoontje en zijn vrouw Sofia, maar het valt hem moeilijk zich te schikken in zijn nieuwe rol. Hij verlangt terug naar de tijd dat hij nachtenlang kon doorzakken met zijn vrienden, naar de dagen die Sofia en hij vrijend en genietend met elkaar in bed doorbrachten, naar de spontane reizen die zij naar verre oorden maakten. Na een paar jaar van vaderlijke verplichtingen is zijn huwelijk langzaam leeggelopen. Tijdens een feestje legt een van de vrouwelijke gasten het met hem aan. Erop ingaan betekent een nieuw leven zonder al die verantwoordelijkheden, er niet op ingaan betekent dat hij het roer radicaal moet omgooien om zijn huwelijk en gezin te redden.

Bijpassende Boeken en Informatie
Italiaanse Schrijvers Schrijfsters Nieuwe Boeken
Nieuwe Boeken April 2017