Geert van der Kolk De witte reiger Recensie

Geert van der Kolk De witte reiger Recensie Waardering ★★★★

Geert van der Kolk De witte reiger Recensie Waardering ★★★★
De in Amerika woonachtige auteur Geert van der Kolk behoort tot een select gezelschap Nederlandse schrijvers die zich met regelmaat waagt aan de avonturenroman. Wat hij met verve doet. Met De witte reiger legt hij wederom een proeve van bekwaamheid af. Sterker nog het is een avonturenroman die zich kan meten met de boeken die in de Angelsaksische landen verschijnen waar een veel rijkere traditie bestaat in het genre. Zoals meestal heeft Geert van der Kolk zich om de roman te kunnen schrijven goed vooraf gedocumenteerd en zelfs een aantal plekken waar deze zich afspeelt in Papoea Nieuw-Guinea bezocht.

Beeldende, spannende en zeer goed geschreven avonturenroman van Angelsaksische kwaliteit
In 1907 vertrekt een kleine Nederlandse expeditie per schip naar Papoea Nieuw-Guinea om de binnenlanden recent verworven Nederlandse kolonie te verkennen. Het doel is om contact te maken met de inlandse bevolking. Als ze een rivier opvaren worden ze bijna opgeslokt door een woest, zo goed als ondoordringbaar, oerwoud dat wordt bevolkt door kannibalen en koppensnellers. Als de commandant samen met een aantal andere expeditie-leden een ontdekkingstocht maakt, raakt hij samen met de tolk, en kleine oplichter, Rufus afgezonderd. Ze proberen tevergeefs terug te keren naar het schip maar raken hopeloos verdwaald in het immense en ondoordringbare oerwoud. Na een barre tocht vol ontberingen bereiken ze een hoogvlakte waar ze terecht komen bij een Papoea-stam die nog nooit met de buitenwereld hebben gehad maar zich niet vijandig opstelt tegenover de mannen. Om te overleven zijn de commandant en Rufus genoodzaakt zich bij de stam aan te sluiten en de zeden en gewoontes op te nemen. De hoogvlakte lijkt een plek te zijn waaruit ontsnappen zo goed als onmogelijk is. De witter reiger is een uitstekende avonturenroman over twee zeer verschillende mannen die tot het uiterste op de proef worden gesteld en moeten overleven in omstandigheden die hun volledig onbekend zijn. Beeldend, spannend en zeer goed geschreven. Geert van der Kolk De witte reiger is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van: Theo Jordaan

GEERT VAN DER KOLK – DE WITTER REIGER
– Titel: De witte reiger
– Schrijver: Geert van der Kolk ♂ (Nederland)
– Soort boek: avonturenroman
– Uitgever: De Kring
– Verschenen: 26 oktober 2017
– Omvang: 320 pagina’s
– Uitgave: Paperback
– Prijs: € 19,99
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Geert van der Kolk De witter reiger
In de jungle vol ontberingen en vijandige Papoea’s zijn twee mannen tot elkaar veroordeeld. In 1907 vertrekt een jonge luitenant-ter-zee met een klein marineschip vanaf de Molukken naar de zuidkust van Nederlands Nieuw-Guinea. Het doel van de expeditie is om de recent verworven kolonie te verkennen en goede betrekkingen met de Papoea’s aan te knopen. In plaats van een vreedzame en vruchtbare kolonie ontdekken ze een onafzienbaar, donker en moerassig oerwoud bewoond door koppensnellers en kannibalen. In een gewelddadige confrontatie is de luitenant gedwongen de bergen in te vluchten met als enige gezelschap de tolk Rufus, die een eigenzinnige boef blijkt te zijn. Na een barre tocht bereiken ze een hoogvlakte waar een Papoea-stam woont die nog nooit contact met de buitenwereld heeft gehad. De witte reiger is een spannende avonturenroman en een indringend portret van twee mannen die niet alleen fysiek tot het uiterste op de proef worden gesteld, maar ook moeten overleven in een wereld waar hun achtergrond, cultuur en ervaring geen enkel houvast bieden.

Bijpassende Boeken en Informatie
Beste Boeken 2017
Boekrecensies November 2017
Nieuwe Boeken Oktober 2017