Ilija Tojanow Nach der Flucht Recensie

Ilija Tojanow Nach der Flucht Recensie Waardering ★★★★

Ilija Tojanow Nach der Flucht Recensie Waardering ★★★★
Ilija Tojanow Nach der Flucht. Wat betekent het om een vluchteling te zijn? Ilija Trojanow geeft in zijn nieuwe boekje Nach der Flucht antwoorden op deze zeer actuele vraag. Zelf is Ilija Trojanow, geboren op 23 augustus 1965, met zijn ouders in 1971 gevlucht uit het communistische Bulgarije om na omzwervingen door Joegoslavië en Italië in Duitsland terecht te komen en er op te groeien. Deze ervaring is zeer bepalend geweest voor zijn leven en heeft zijn werk zeer beïnvloed. En juist nu er zoveel gezegd en geschreven wordt over vluchtelingen, voelde Ilija Trojanow de behoefte om op basis van zijn persoonlijke ervaring te schrijven over wat het betekent op vluchteling te zijn. Het onderwerp van het indrukwekkende boekje komt trouwens verrassend overeen met het indrukwekkende interview van dat Jolein die drie jaar geleden vluchtte vertelde tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Hieronder het filmje.

De last die de vluchteling dagelijks bij zich draagt op verhelderende en indringende wijze verwoord
Nach der Flucht is een intens boekje met korte tekstfragmenten, citaten, waarnemingen, poëzie en al dan niet verzonnen dialogen. Ilija Trojanow weet op een geslaagde manier te confronteren, informeren en de lezer, die er zelf geen persoonlijke ervaring mee heeft, op indringende manier te laten kennismaken met de consequenties waarmee de vluchteling dagelijks te kampen heeft. Vooroordelen worden zichtbaar gemaakt, belemmeringen worden duidelijk en inzichtelijk. Het leven tussen twee werelden, het land en cultuur van herkomst waar je je niet meer thuis voelt en vaak niet meer welkom bent. En het land van aankomst waar je geconfronteerd wordt met onbegrip, uitsluiting en vaak onbedoelde beledigingen. De last die de vluchteling het hele leven bij zich draagt wordt door Ilija Trojanow op een verhelderende en indringende wijze verwoord. Illustratief is misschien wel het feit dat Ilija Trojanow droomt in het Bulgaars en schrijft in het Duits. En dat terwijl hij maar een jaar of zes oud was toen hij met samen met zijn gezin uit Bulgarije moest vluchten. Hopelijk zorgt de Nederlandse uitgever van Ilija Trojanow, De Geus, ervoor dat ook dit zeer lezenswaardige en actuele boekje binnenkort in Nederlandse vertaling beschikbaar komt. Ilija Trojanow – Nach der Flucht is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van: Theo Jordaan

ILIJA TROJANOW – NACH DER FLUCHT
– Titel: Nach der Flucht
– Schrijver: Ilija Trojanow  (Duitsland)
– Taal: Duits
– Soort boek: autobiografisch essay
– Uitgever: S. Fischer Verlag
– Verschenen: 24 mei 2017
– Omvang: 128 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Ilija Trojanow – Nach der Flucht 
Es gibt ein Leben nach der Flucht, doch die Flucht wirkt fort, ein Leben lang. Ilija Trojanow ist als Kind zusammen mit seiner Familie aus Bulgarien geflohen, eine Erfahrung, die ihn bis heute nicht mehr los lässt. Virtuos, poetisch und klug reflektierend erzählt Ilija Trojanow von seinen eigenen Prägungen als lebenslang Geflüchteter. Von der Einsamkeit, die das Anderssein für den Flüchtling tagtäglich bedeutet. Davon, wie wenig die Vergangenheit des Geflüchteten am Ort seines neuen Daseins zählt. Was das Existieren zwischen zwei Sprachen mit ihm macht. Welche Lügengeschichten man als Geflüchteter den Daheimgebliebenen auftischt. Und dass man vor der Flucht wenigstens wusste, warum man unglücklich war. Ilija Trojanow erzählt von sich selbst, zugleich ist er eine exemplarische Figur. So gelingt ihm eine behutsame und genaue Topographie des Lebens nach der Flucht, das existentielle Porträt eines Menschenschicksals, das unser 21. Jahrhundert bestimmt.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Duitse Boeken 2017
Duitse Schrijvers Schrijfsters Boeken