Rob Waumans De solist Recensie

Rob Waumans De solist recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman. Op 15 januari 2019 is bij Uitgeverij Atlas Contact de nieuwe roman van Rob Waumans De solist verschenen.

Rob Waumans De solist Recensie

De solist is de derde roman van de Nederlands schrijver Rob Waumans. Gestaag bouwt de schrijver die geboren is in 1977 een behoorlijk oeuvre op. Gedeeltelijk gebadeerd op ware gebeurtenissen, heeft Rob Waumans De solist gestiueerd in het Berlijn van direct na de Tweede Wereldoorlog. Valentin Grossman is een Joodse pianist die de oorlog heeft overleefd door onder te duiken. Hij keert terug naar de stad om zijn vrouw te zoeken.

Berlijn blijkt een zeer chaotische stad die gebukt gaat onder de gewelddagdige wraakgevoelens van de Russen. Zij voeren een waar schrikbewind, geweld is meer regelmaat dan uitzondering. Dat ze vrouwen verkrachten is voor de Russen niet meer dan een vanzelfsprekendheid. In deze waanzin moet Valentin Grossman op zoek naar zijn vrouw. Een hopenloze zoektocht blijkt al snel.

Rob Waumans De solist Recensie

Als oud pianist van het orkest de Wiener Philharmoniker krijgt hij het idee om een concert te organiseren met een aantal muzikanten dat de oorlog overleefd heeft. Het concert zal, naar de volle overtuiging van Grossman, zijn vrouw als publiek aantrekken. Deze gedramatiseerde roman is gedeeltelijk op waargebeurd, zij het dat Waumans behoorlijk vrij met de feiten is omgegaan voor zijn verhaal.

Het inringende verhaal van een stad in chaos gebukt onder bruut geweld

De solist vertelt op behoorlijk overtuigende wijze het indringende verhaal van een stad in chaos en bevolking in complete verwarring en angst. Recenstelijk zijn de chaotische maanden van direct na de oorlog wel vaker de periode waarin interessante en boeiende romans zijn gestitueerd. Zoals geldt voor de uitmuntende roman van de Duitse schrijver Uwe Tim – Icarië en boeiende de roman Onder de Drachenwand van de Oostenrijkse schrijver Arno Geiger. Rob Waumans voegt zich met de solist in dit rijtje. Zij het dat zijn op zich zeer lezenswaadige roman net van iets mindere kwaliteit is. Rob Waumans – De soliost is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Rob Waumans – De solist

De Solist Uitgaves

Inhoud Rob Waumans De solist

“De solist’ van Rob Waumans is het op ware feiten gebaseerde verhaal van een radeloze en wellicht redeloze zoektocht. Nadat de Russen Berlijn hebben ingenomen, keert de joodse musicus Valentin Grossman na jarenlange onderduik terug naar huis. Zijn geliefde Elise is tijdens de zware bombardementen van april in verwarde toestand gevlucht en spoorloos verdwenen. Tegen het decor van een kapotgeschoten stad waarin de Russen het voor het zeggen hebben, gaat hij naar haar op zoek. Al snel beseft hij dat er maar één manier is om haar te vinden: via hetzelfde pad dat hen bij elkaar bracht, de muziek.

In een wereld waar niemand veilig is en geweld regeert, probeert hij het onmogelijke: de Berliner Philharmoniker samenbrengen en een concert geven in de ruïnes van een stad die zichzelf sneller bijeenraapt dan voor mogelijk werd gehouden.

Bijpassende Boeken en Informatie