Safiya Sinclair – Hoe je Babylon zegt

Safiya Sinclair Hoe je Babylon zegt, een memoir. Op 3 oktober 2023 verschijnt bij Uitgeverij Podium de Nederlandse vertaling van het autobiografische boek van de uit Jamaica afkomstige dichteres Safiya Sinclair. Als de redactie het boek leest kun je hier de recensie en waardering vinden. Bovendien is er aandacht voor boekbesprekingen van anderen.

Safiya Sinclair Hoe je Babylon zegt

In het jaar 1994 is de veelgeprezen Jamaicaase dichteres en schrijfster geboren in  Montego Bay, Jamaica. Als oudste van vier kinderen groeide ze op in een gezin waarvan de vader reggaemuzikant was, waardoor ze al op jonge leeftijd geïntroduceerd werd in de Rastafari cultuur. Al op zeer jonge leeftijd, 16 jaar om precies te zijn, werd haar eerste gedicht gepubliceerd in de krant Jamaican Observer.

Ze emigreerde in 2006 naar de Verenigde Staten waar haar gedichten in diverse vooraanstaande tijdschriften en krant werden gepubliceerd. Haar veelgeprezen en bekroonde poëziedebuut Cannibal verscheen in 2016, gevolgd door de memoir How to Say Babylon in 2023.

Safiya Sinclair Hoe je Babylon zegt

Hoe je Babylon zegt

  • Auteur: Safiya Sinclair (Jamaica)
  • Soort boek: memoir
  • Origineel: How to Say Babylon (2023)
  • Nederlandse vertaling: Fannah Palmer, Lisette van Eijk
  • Uitgever: Uitgeverij Podium
  • Verschijnt: 3 oktober 2023
  • Omvang: 404 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 24,99 / € 12,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de memoir van de Jamaicaanse schrijfster Safiya Sinclair

De veelgeprezen Jamaicaanse dichter Safiya Sinclair vertelt op warme en sprankelende wijze hoe ze zich heeft vrijgevochten van de onderdrukkende omgeving waarin ze opgroeide. Haar vader, een rondreizende reggaemuzikant, hield zijn vrouw en kinderen aan de strenge regels van zijn opvatting van het rastafari-geloof. Hij is geobsedeerd door hun zuiverheid, die continu bedreigd zou worden door wat rastafari’s ‘Babylon’ noemen: de immorele invloed van de westerse wereld. Om Babylon buiten de deur te houden, mogen de kinderen alleen het huis verlaten om naar school te gaan en is veel verboden: de meisjes mogen geen broeken dragen en moeten hun armen en benen bedekken, hun haar mag niet worden geknipt, en ze mogen geen vrienden of mening hebben.

Als kind kent Sinclair alleen de wereld die haar vader heeft geschapen, maar hoe ouder ze wordt hoe heviger ze daartegen gaat rebelleren. In de rijke taal van een dichter is Hoe je Babylon zegt het verhaal van een vrouw die bevrijding in literatuur vindt en in het ontwikkelen van haar eigen (literaire) stem. Tegelijkertijd onthult Sinclair veel over de geschiedenis van rastafari en de verstrekkende erfenis van de Britse koloniale overheersing in Jamaica. Hiermee werpt zij een uniek licht op een land en cultuur waar we aanzienlijk minder van weten dan we denken.

Bijpassende boeken en informatie