Simone van der Vlugt Het schaduwspel

Simone van der Vlugt Het schaduwspel recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman. In juni 2018 is bij Uitgeverij Ambo | Anthos de nieuwe historische roman van Simone van der Vlugt – Het schaduwspel verschenen.

Simone van der Vlugt Het schaduwspel

Simone van der Vlugt Het schaduwspel Recensie

Simone van der Vlugt behoeft voor mij geen toelichting, al vele prachtige historische romans las ik van haar, dus mijn verwachting van Het schaduwspel is beslist hoog – terecht, blijkt na lezing! Het schaduwspel speelt zich af in Amsterdam en in Batavia en de hoofdrol in dit verhaal is weggelegd voor Eva Ment, dochter van een lakenkoopman, die de vrouw wordt van Jan Pieterszoon Coen. Jan Coen, afkomstig uit Hoorn, is een omstreden figuur in de vaderlandse geschiedenis, met name vanwege het uitmoorden van de inheemse bevolking van de Banda-eilanden, om op die manier een monopolie-positieve voor de VOC te verkrijgen in de specerijenhandel. Eva is pas 19 jaar als Jan Coen haar ten huwelijk vraagt – hij is dan 38, dus bijna 20 jaar ouder. Eva twijfelt over het aannemen van het huwelijksaanzoek, omdat het huwelijk zou inhouden dat ze met Jan naar Batavia verhuist. Uiteindelijk zegt ze “ja” en het huwelijk wordt gesloten. Twee jaar later scheept het echtpaar in voor Batavia – in het geheim, want Jan heeft van de VOC en de Engelse koning geen toestemming om uit te varen. Hun dochtertje, Eva’s moeder en broer en zus gaan mee aan boord. Het leven in Batavia valt Eva zwaar. In korte tijd overlijden haar moeder, haar broer, haar dochtertje en uiteindelijk ook Jan. Eva keert terug naar Amsterdam en laat met pijn in haar hart haar zus Lysbet in Batavia achter. Aan boord van het schip waarop ze terugreist naar Amsterdam overlijdt de tweede dochter van Eva en Jan. Maar Eva ontmoet daar ook de Zeeuw Marinus, met wie ze twee jaar later opnieuw trouwt.

Een prachtig en meeslepend verhaal over het Amsterdam van de Gouden Eeuw en de VOC.

Prachtig en bijzonder hoe Simone van de Vlugt geschiedenis en fantasie naadloos tot zo’n boeiend verhaal weet te verweven. Ik vond het mooi dat niet Jan, maar Eva de hoofdpersoon van het verhaal is – de geschiedenis zien door de ogen van een vrouw is nog altijd iets wat helemaal niet gangbaar is en daarom een waardevolle bijdrage aan onze geschiedschrijving. Op deze manier wordt Jan Coen ook niet alleen gezien als een hardvochtig handelsman, die nogal wat op zijn geweten heeft. In Hoorn is recentelijk zelfs een stemming geweest of zijn standbeeld nog wel moest worden teruggeplaatst (wat wel gebeurd is, maar voorzien van een kritische noot). We zien als lezer Jan ook door Eva’s ogen: hij is een goede en liefhebbende echtgenoot. Toch ervaren we ook dat Eva langzamerhand de schaduwzijde van haar man ontdekt en de dingen die hij heeft gedaan: hij laat bijvoorbeeld het jonge meisje Sara geselen, omdat zij met haar verloofde vrijt. De jongen zelf wordt zelfs ter dood veroordeeld. Ik heb Het schaduwspel letterlijk in één ruk uitgelezen – wat mij betreft is de nieuwe Simon van der Vlugt dus een dikke aanrader! Simone van der Vlugt – Het schaduwspel is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Simone van der Vlugt – Het schaduwspel

  • Titel: Het schaduwspel
  • Schrijfster: Simone van der Vlugt (Nederland)
  • Soort boek: historische roman
  • Uitgever: Ambo | Anthos
  • Verschenen: juni 2018
  • Omvang: 348 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering★★★ (uitstekend) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie