Sjors Stuurman – Vrouwen op Scheveningen

Sjors Stuurman Vrouwen op Scheveningen recensie en informatie over het boek. Op 8 maart 2023 verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers het nieuwe boek van historicus Sjors Stuurman over het leven van Scheveningse vissersvrouwen.

Sjors Stuurman Vrouwen op Scheveningen recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Vrouwen op Scheveningen, Van nettenboetster tot redersweduwe. Het boek is geschreven door Sjors Stuurman. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het boek over het harde leven van vissersvrouwen op Scheveningen van 1830 tot 1960, geschreven door maritiem historicus Sjors Stuurman.

Sjors Stuurman Vrouwen op Scheveningen recensie

Vrouwen op Scheveningen

Van nettenboetster tot redersweduwe

  • Schrijver: Sjors Stuurman (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Walburg Pers
  • Verschijnt: 8 maart 2023
  • Omvang: 152 pagina’s
  • Uitgave: paperback 
  • Prijs: € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over vissersvrouwen uit Scheveningen

Op Scheveningen maakten vrouwen de dienst uit terwijl hun mannen op zee zaten. Het boek beslaat de periode 1830 tot 1960. Het bestaan was hard en karig. Voor wat extra geld verkochten de vrouwen vis op straat, werkten als nettenboetster of in de visverwerking. Thuis wachtten daarna het huishouden en de kinderen. Hard werken, dat deden ze van jongs af aan. Als meisje hielpen ze thuis met garnalen pellen en eenmaal van school werkten ze als boetster, naaister of als dagmeisje bij een gegoede familie. Doorleren, dat deden alleen enkele meisjes uit de middenklasse. Die zaten later in de zorg of het onderwijs.

De vrouwen stonden er lange periodes alleen voor, altijd met de angst dat hun man niet van zee terug zou keren. Het leven was zwaar, maar Scheveningse vrouwen stonden bekend als sterk, krachtig en zelfstandig. Ze wisten hun weg te vinden. Hoe – dat blijft altijd een wonder.

Sjors Stuurman is maritiem en politiek historicus. Eerder schreef hij over politieke onrust in Amsterdam en Den Haag en over het visserijverleden van Scheveningen en Vlaardingen.

Bijpassende boeken en informatie