Sparta en de magie van het Kasteel

Sparta en de magie van het kasteel recensie en informatie over de inhoud van het Sparta boek van Dennis van Bergen en Niels Fieggen. In juni 2019 verschijnt bij Uitgeverij Edicola Sport het nieuwe boek over Sparta van Dennis van Bergen en Niels Fieggen.

Sparta en de magie van het Kasteel Recensie en Informatie

De Rotterdamse voetbalclub Sparta is de oudste profclub van Nederland. Opgericht in 1888 kent de club een zeer lange geschiedenis met vele verhalen, hoogtepunten en dieptepunten. In het afgelopen decennium bungelde de club vaak aan een zijden draadje in de Eredivisie of speelde in de Eerste divisie. Dit seizoen kent de club onder trainer Henk Fräser een goede start in de Eredivisie. Maar of dit succes voortzet en leidt tot lijfsbehoud zal nog moeten blijken.

Sparta en de magie van het kasteel Recensie Boek over Sparta

Afgelopen voetbalseizoen 2018-2019 is door Sparte succesvol beëindigd met promotie naar de Eredivisie. Dennis van Bergen en Niels Fleggen hebben de roemruchte Rotterdamse voetbalclub het gehele seizoen gevolgd op vrijwel alle velden van de Eerste divisie. De weerslag hiervan is te vinden in Sings 1888 – Sparta en de magie van het kasteel. Op chronologische wijze doen ze hierin verslag van de avonturen van Sparta en het uiteindelijke succes van de promotie.

De vaak hilarische sfeerbeelden van de Eerste divisie maken het boek tot een aanrader

De schrijvers zijn er goed in geslaagd het team, de club en de trouwe supporters op een prettige wijze te portretteren. Deze verhalen op zich zijn prettig om te lezen en schetsen een leuk beeld van deze oude voetbalclub. Maar wat het boek echt onderscheid zijn de sfeerbeschrijvingen van de bezoeken aan de clubs aan de onderkant van het betaalde voetbal en de uitwedstrijden tegen de jeugdteams van een aantal Nederlandse topclubs. Goed bedoeld amateurisme, en sfeerloze accomodaties waar bijna geen toeschouwer de moeite neemt om naar een wedstrijd te komen kijken en hilarische situaties. De vaak hilarische sfeerbeelden van de Eerste divisie maken het boek tot een aanrader. Sparta en de magie van het Kasteel is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Theo Jordaan

Sinds 1888 – Sparta en de magie van het Kasteel

  • Schrijvers: Dennis van Bergen, Niels Fieggen (Nederland)
  • Soort boek: voetbalboek
  • Uitgever: Edicola Sport
  • Verschenen: juni 2019
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van het boek over Sparta

Sparta in de Eerste divisie. Of, erger, de Keuken Kampioen Divisie. Het klopt gevoelsmatig niet. Die grote, traditierijke club die zijn wedstrijden afwerkt op Sportpark Schoonenberg of de Krommedijk. En toch is het de realiteit na de degradatie van de Rotterdammers in het voorjaar van 2018. In dit boek volgen we al die betrokkenen die zo hunkeren naar een terugkeer op het allerhoogste niveau, de plek waar Sparta volgens iedereen thuishoort. En elke betrokkene beleeft die hunkering op zijn eigen manier. Of dit nu trainer Henk Fraser is, boegbeeld Royston Drenthe of de clubhelden van weleer. En zij natuurlijk, de supporters.

Want als één ding wel is gebleken, is dat de fans hun club trouw blijven. In de eredivisie, maar ook afgelopen seizoen in de Eerste divisie. Zij zijn er altijd. Wat zegt dat over de rol die Sparta heeft in Rotterdam-West en de delen daar omheen? Hoe kan het dat die Oude Dame, zelfs na drie degradaties in korte tijd, zo tot de verbeelding blijft spreken? Waarom lijkt elke grote trainer op Het Kasteel te willen werken? Wat is, kortom, de ziel van Sparta?

Bijpassende Boeken en Informatie