The yellow Monkey Emperor’s Classic of Chinese Medicine

The Yellow Monkey Emperor’s Classic of Chinese Medicine review recensie boekbespreking waardering en informatie van dit boek over de Chinese geneeskunde.

The Yellow Monkey Emperor’s Classic of Chinese Medicine Review

The Yellow Monkey Emperor’s Classic of Chinese Medicine Recensie

The Yellow Monkey is ontstaan omdat een student Traditional Chinese Medicine (in vervolg: TCM) de voor westersen vaak ingewikkelde Chinese filosofie, probeerde te doorgronden. De student, Spencer Hill, deed dit door middel van tekeningen en humor. En zie daar: de geboorte van The Yellow Monkey!

De vijf seizoenen van de TCM

Het boek begint in de lente, waar je kennis maakt met twee personages: student Yellow Monkey en Bee Bo, de docent. In 5 hoofdstukken behandelt dit boek de 5 seizoenen, met het bijbehorende Yin en Yang organenpaard. Jawel, 5, in de TCM wordt naast lente, zomer, herfst en winter ook nog de nazomer erkent, het seizoen van Milt en Maag. Er wordt gestart met Lever en Galblaas en geëindigd met Nier en Blaas.

De theorie achter de Chinese filosofie wordt per hoofdstuk uitgelegd middels korte stukken tekst, in de vorm van conversatie tussen Yellow Monkey en Bee Bo. Er zijn dus altijd twee Orgaan-systemen die uitgelicht worden. Daarna wordt elke mogelijke disbalans in deze orgaansystemen door tekeningen en strips weer gegeven.

Humor en krachtige tekeningen leiden tot meer begrip

Het sterke van dit boek is absoluut de humor en de ontzettend sterke tekeningen. Zelf ben ik nog niet zo lang bezig met het bestuderen van TCM en vind het best ingewikkeld. Verwacht niet dat na het lezen en kijken van dit boek alles op zijn plek valt. Maar de volledig andere invalshoek helpt absoluut weer een paar puzzelstukjes op hun plek krijgen. Wat mij betreft een boek om meerdere keren door te bladeren, zodat er elke keer opnieuw puzzelstukjes bij kunnen komen.

Sterk aan te raden naslagwerk voor beginnende TCM studenten

Wat mij betreft is The Yellow Monkey Emperor’s Classic of Chinese Medince bij uitstek een boek voor beginnend studenten TCM. Ik zou het een bijna onmisbare aanvulling durven noemen op al het  andere studie materiaal. Het is beslist “one of a kind”. De kwartjes die middels dit boek vallen, zul je nimmer meer vergeten. En ben je inmiddels verder gevorderd in de TCM, is het waarschijnlijk een vermakelijk feest van herkenning en een goede inspiratiebron als je eens wat aan cliënten wil uitleggen. The Yellow Monkey Emperor’s Classic of Chinese Medince is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uistekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

The Yellow Monkey Emperor’s Classic of Chinese Medicine

  • Schrijvers: Damo Mitchell, Spencer Hill
  • Soort boek: gezondheid, levenskunst
  • Taal: Engels
  • Uitgever: Jessica Kingsley Publishers
  • Omvang: 272 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Jolien Dalenberg

Bijpassende Boeken en Informatie