Tineke Hendriks – De zee, de zee alleen

Tineke Hendriks De zee, de zee alleen Roman over Betzy Akersloot-Berg recensie en informatie. Op 20 januari 2022 verschijnt bij uitgeverij Orlando de nieuwe roman van de Nederlandse schrijfster Tineke Hendriks.

Tineke Hendriks De zee, de zee alleen recensie en informatie

Als de redactie het boek gelezen heeft, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van De zee, de zee alleen, Roman over de Noorse schilderes Betzy Akersloot-Berg. Het boek is geschreven van Tineke Hendriks. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de biografische roman over de Noorse kunstenares Betzy Akersloot-Berg, geschreven door Tineke Hendriks.

Recensie van Monique van der Hoeven

De Haagse schrijfster Tineke Hendriks schreef met De zee, de zee alleen een werkelijk prachtige tweede roman. Ze liet zich inspireren door het werk van de Noorse schilderes Betzy Akersloot-Berg (1850 – 1922) die lange tijd leefde en werkte op Vlieland en schreef een geromantiseerde versie van het leven van de schilderes. Het was dan ook niet haar bedoeling een biografie te schrijven, want die was er al. In plaats daarvan schreef ze een boeiend en rakend portret van Betzy Akersloot-Berg en bracht hiermee haar werk en leven onder de aandacht met haar eigen interpretatie van het leven van de schilderes.

Het verhaal begint met een scène in Chrisiania, waarin de jonge Betzy en haar zus Caroline op weg zijn naar huis. Betzy weet haar zus ervan te overtuigen alvast naar huis te gaan, zodat zij nog even naar de winkel met papierbenodigdheden kan. Als ze de potloden heeft gekocht, raakt ze aan het tekenen in de haven. Het is typerend voor Betzy: schilderen, vooral van de zee, is haar grote passie en dat was al zo toen ze pas 20 was.

Als dochter van ouders die niet veel geld hadden was de gangbare weg voor vrouwen een goede echtgenoot vinden. Betzy voelt echter al jong dat dat niet voor haar is weggelegd. Ze wil schilderen. Ze moet schilderen. Ze zoekt dan ook naar wegen om hier steeds beter in te worden en om er serieus in te worden genomen. Iets wat als vrouw in de 19e eeuw beslist geen makkelijke taak was. Schilderkunst werd gezien als iets voor mannen, voor vrouwen kon het hooguit een liefhebberij zijn. Stap voor stap laat Betzy zien dat die overtuiging onzin is en creëert ze een leven op haar eigen voorwaarden.

In het verhaal worden we als lezers meegenomen in Betzy’s reizen naar o.a. Parijs en naar Scheveningen, waar ze een soort protegé wordt van de Mesdags. Haar eerste ontmoeting met Gooswinus Akersloot vindt ook daar plaats – de man die uiteindelijk via een flinke omweg – haar echtgenoot wordt en met wie ze naar Vlieland verhuist.

In het nawoord vertelt Tineke Hendriks hoe haar werk tot stand is gekomen en dat ze daarvoor ook een poos mocht verblijven in het voormalige schildersatelier van Betzy Akersloot-Berg.

Een geweldig mooi boek over alweer een eigen-wijze vrouw die alles overhad voor haar schilderkunst en met haar werk een plek wist te veroveren in de mannenwereld die de kunstwereld was (en nog altijd eigenlijk wel is). Gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend)


Tineke Hendriks De zee, de zee alleen Roman over Betzy Akersloot-Berg

De zee, de zee alleen

Roman over Betzy Akersloot-Berg

  • Schrijfster: Tineke Hendriks (Nederland)
  • Soort boek: biografische roman
  • Uitgever: Orlando
  • Verschijnt: 20 januari 2022
  • Omvang: 288 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 23,99 / € 16,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst roman over de Noorse kunstenares Betzy Akersloot-Berg

Het is 1875 als de Noorse Betzy Berg richting Lapland vertrekt, een leven van reizen en schilderen tegemoet. Omdat haar ouders geen geld hebben voor een kunstopleiding, ontwikkelt ze haar talent op eigen kracht. Ze reist naar München en Den Haag, waar ze een leermeester vindt in Hendrik Mesdag die haar samen met zijn vrouw Sientje onder zijn hoede neemt. Betzy is echter te eigenzinnig voor een rustig bestaan in de Haagse kunstwereld, ze gaat liever op walvisjacht.

In haar avontuurlijke leven lijkt geen plaats voor een echtgenoot, totdat ze trouwt met de Nederlandse Gooswinus Akersloot. Ze vestigen zich op Vlieland, waar haar atelier uitkijkt op de Zuiderzee. Ze blijft onvermoeibaar schilderen en reizen. In haar eentje zwerft ze langs de Europese kust, van de Noordkaap tot Napels en terug. Waar ze ook komt, schildert ze de zee, het liefst in een vliegende storm.

De zee, de zee alleen is een sprankelende roman over het avontuurlijke leven van de Noorse kunstschilder Betzy Akersloot-Berg (1850-1922).

Bijpassende boeken en informatie