TJ Klune – Het weeshuis in de azuurblauwe zee

TJ Klune Het weeshuis in de azuurblauwe zee recensie en informatie over de inhoud van het nieuwe young adult boek. Op 17 mei 2022 verschijnt bij uitgeverij Volt de Nederlandse vertaling van The House in the Cerulean Sea van de Amerikaanse auteur TJ Klune.

TJ Klune Het weeshuis in de azuurblauwe zee recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de young adult roman Het weeshuis in de azuurblauwe zee. Het boek is geschreven door TJ Klune. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe young adult roman van de Amerikaanse schrijver TJ Klune.

Recensie van Jolien Dalenberg

Saai, gedegen en trouw. Dat is Linus Baker. Hij werkt voor het ministerie van Toezicht Magische Jeugd, en beoordeeld weeshuizen op hun zorg voor magische kinderen. Maar dan krijgt hij de opdracht om een weeshuis met zeer speciale kinderen op een eiland te onderzoeken. Deze kinderen zijn zó magisch dat gewone mensen bang zijn dat ze een gevaar voor de samenleving vormen. Zesjarige Lucy, die de zoon van de duivel zou zijn, Talia, een brutale meisjeskabouter (wat zeer zelden voorkomt), Phee, de krachtige bosnimf, de extreem verlegen Sal, Theodore, het gevleugelde draakje en Chauncey, die niets liever wil dan piccolo worden, maar er uit zien als een kwal. En dan de directeur Arthur… Het dossier van hem is bijzonder dun, en het is aan Linus om hem zeer goed in de gaten te houden. Om een goed oordeel te kunnen vellen en degelijke rapporten te kunnen schrijven, verblijft Linus een maand lang op het eiland. En leert hij de jongeren en Arthur steeds beter kennen. Hij ervaart dat lang niet al zijn vooroordelen kloppen. Maar ondertussen wordt hij wel geacht betrouwbare rapporten te schrijven, die mogelijk tot sluiting van het weeshuis leiden. Zowel Linus als Arthur komen voor een ingewikkeld dilemma te staan: volg je je hoofd of je hart?

Volg je je hoofd of je hart?

Wát een fantastische feelgood verhaal. Het weeshuis in de azuurblauwe zee is zo’n boek wat je uit móet lezen, maar tegelijkertijd wil je dat het nooit eindigt. Als Klune één kunst verstaat, is het wel om dusdanige personages te creëren dat je zonder uitzondering van ze gaat houden. Charmant naïef, grappig vals, stoer brutaal, en allemaal met het hart op de juiste plek. Het kaart ook op een mooie manier aan hoe heftig vooroordelen kunnen zijn wanneer mensen anderen niet begrijpen.

Fantastisch mooi verhaal dat gelijk een lans breekt voor “zij die anders zijn”

Dit is in het boek zo, maar Klune breekt eigenlijk ook een lans voor mensen uit de queer community op een mooie, subtiele manier. Als je het niet door hebt, zal het je niet opvallen. Maar omdat Klune de personages een hart, dromen en verlangens geeft, is de kans groot dat lezers hier iets van meenemen naar de “echte” wereld.

Het boek bevat zoveel scenes die je hart doen smelten, je hardop laten lachen en je mee laten leven met Linus en zijn nieuw verworven vrienden. Een flinke dosis humor, een tikje leedvermaak en personages die vlot van de tongriem zijn gesneden, zorgen er voor dat het boek nergens zoetsappig of saai wordt.

Feelgood roman van de hoogste kwaliteit met een flinke dosis humor

Als je Het weeshuis in de azuurblauwe zee uit hebt gelezen, zul je merken dat je nog lang niet klaar bent om afscheid te nemen van Linus, Arthur en de kinderen. Het zijn zulke fantastische karakters, dat je meer van ze wilt weten. Je moet er achter komen hoe het met ze verder gaat. Werkelijk alle karakters zijn on point, de verhaallijn is zodanig dat je er helemaal in mee gezogen wordt, de vijandigheid van de dorpsbewoners wordt voelbaar. Kortom, Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een feelgood roman van de hoogste kwaliteit, dat ook nog eens op fantastische, gevoelige wijze laat zien dat anders zijn niet hetzelfde is als bedreigend, eng of raar. Het enige wat je hoeft te doen is je open te stellen en zij die anders zijn willen leren kennen, gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗.

TJ Klune Het weeshuis in de azuurblauwe zee Recensie

Het weeshuis in de azuurblauwe zee

  • Auteur: TJ Klune (Verenigde Staten)
  • Soort boek: YA-boek, 15+ jaar
  • Origineel: The House in the Cerulean Sea (2021)
  • Nederlandse vertaling: Anneke Bok, Claudia de Poorter
  • Uitgever: Uitgeverij Volt
  • Verschijnt: 17 mei 2022
  • Omvang: 400 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Prijs: € 17,50 / € 9,99
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Flaptekst van het boek van TJ Klune

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.

In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist).

Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?

TJ Klune Het gefluister achter de deur RecensieTJ Klune (Verenigde Staten) – Het gefluister achter de deur
young adult boek (15+ jaar)
Uitgever: Uitgeverij Volt
Verschijnt: 29 september 2022

Bijpassende boeken en informatie