Tom van der Meer – Waardenloze politiek

Tom van der Meer Waardenloze politiek recensie en informatie over de hoe de Nederlandse politiek de kunst van conflict verloor. Op 19 maart 2024 verschijnt bij uitgeverij Querido Facto het nieuwe boek over de Nederlandse politiek, geschreven door de hoogleraar in de politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, Tom van der Meer. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijver en over de uitgave.

Tom van der Meer Waardenloze politiek recensie

Ook is er aandacht voor de boekbespreking en recensie van het boek Waardenloze politiek, zodra deze in de media verschijnen. Het boek is geschreven door Tom van der Meer.

Tom van der Meer Waardenloze politiek

Waardenloze politiek

Hoe de Nederlandse politiek de kunst van conflict verloor

  • Auteur: Tom van der Meer (Nederland)
  • Soort boek: politiek boek
  • Uitgever: Querido Facto
  • Verschijnt: 19 maart 2024
  • Omvang: 208 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 20,00
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over Nederlandse politiek van Tom van der Meer

Het Nederlandse politieke landschap is versplinterd en gepolariseerd. En de kiezers krijgen van politici en media de schuld. Tom van der Meer constateert echter dat de oorzaak bij de politieke partijen ligt. Want zij zijn het voeren van politieke strijd over ideeën – waardoor de kiezer daadwerkelijk iets te kiezen heeft – verleerd.

Over veel van de grootste beleidsthema’s van onze tijd – van het nieuwe pensioenstelsel tot het aard gas-, corona- of stikstofbeleid – is goeddeels buiten het zicht van de kiezer besloten, zonder politiek debat in de Tweede Kamer of strijd tijdens verkiezingscampagnes. Soms werden deze beslissingen afgedwongen door tussenkomst van de rechter en door de politieke elite gepresenteerd als een voldongen feit zonder alternatief. Tot onvrede van de kiezer, die teleurgesteld is uitgeweken naar de flanken van het politieke spectrum.

Het politieke conflict is na twaalf jaar visieloze middencoalities gereduceerd tot niet meer dan een populariteitswedstrijd waarbij het over premierskandidaten gaat, niet over hun ideeën. Maar de democratie kan niet bestaan zonder gezond inhoudelijk conflict. Zonder inhoud kan de kiezer niet kiezen. En zonder die keus verpietert de democratie.

Bijpassende boeken