Ton van Reen – Het afscheid van Lucia

Ton van Reen Het afscheid van Lucia recensie en informatie over de inhoud van deze historische roman. Op 10 september 2020 verschijnt bij Uitgeverij In de Knipscheer de nieuwe historische roman van de Nederlandse schrijver Ton van Reen.

Ton van Reen Het afscheid van Lucia Recensie en Informatie

Boeken schrijven met een historische achtergrond, die dan ook nog heerlijk zijn om te lezen, dat is aan Ton van Reen wel toevertrouwd. Het afscheid van Lucia is gebaseerd op een familie die echt geleefd heeft in de zestiende eeuw. Van Reen verwerkt ware gebeurtenissen met fictie.

Ware gebeurtenissen verwerkt in een boeiende roman

Lucie vindt samen met haar nichtje een aantal bijzondere schriften op de zolder bij haar oma. Ze staan vol verhalen van haar voorouders. Eén daarvan gaat over Lucia, een meisje van hun eigen leeftijd, die als jonkvrouw leeft op een burcht. Ze lezen hoe ze als jong meisje geniet van de verhalen van de stalmeid, Ruth. Maar ook hoe Lucia haar niet meer mag zien, omdat een stalmeid niet bij haar stand past. Dit is niet het enige waar de jonge jonkvrouw geen zeggenschap over heeft. Haar ouders hebben nog andere plannen voor haar toekomst, die ze totaal niet ziet zitten.

Ton van Reen Het afscheid van Lucia Recensie

Het afscheid van Lucia is een heel fijn, beknopt boek dat heel toegankelijk is. De wetenschap dat het gebaseerd is op ware gebeurtenissen, geeft het voor mij nog een extra bijzonder tintje. Van Reen laat een wereld zien die we ons haast niet meer kunnen voorstellen. Lucia is een leuk, rebels karakter. Er zitten hier en daar leuke plot twists in. De ene pakt voor mij wat beter uit dan de andere. Een leuke verrassing versus de verrassing niet helemaal kunnen volgen. Dat maakte dat ik af en toe even uit de illusie van het verhaal gehaald werd. Doordat Van Reen beknopt is, worden sommige dingen in mijn optiek nét iets te weinig ingekleed. Los daarvan is het een interessant verhaal dat je al snel weer mee neemt. Het thema van angst hebben voor wat anders of onverklaarbaar is, is nog altijd actueel.

Heel fijne, beknopte historische roman die heel toegankelijk is

Een sympathiek boek, mede dankzij het karakter van Lucia. Angst voor het onbekende wordt mooi van verschillende kanten belicht; mensen die vragen stellen en nieuwsgierig zijn, mensen die geloven wat ze ooit verteld is en mensen die de “andere” kant zijn. Dat Van Reen het verhaal baseert op ware gebeurtenissen, geeft het nog extra kracht en diepgang. Hier en daar had iets meer uitwerking het nog sterker kunnen maken. De roman is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Jolien Dalenberg

Het afscheid van Lucia

  • Schrijver: Ton van Reen (Nederland)
  • Soort boek: historische roman
  • Leeftijd: vanaf 15 jaar
  • Uitgever: In de Knipscheer
  • Verschijnt: 10 september 2020
  • Omvang: 128 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van de nieuwe historische roman van Ton van Reen

In Het afscheid van Lucia vinden een paar kinderen op de zolder van hun oma een stapel schriften. Ze zijn vol geschreven door de grootmoeder van hun oma. Samen met oma lezen ze de verhalen over de geschiedenis van hun familie. Er gaat een wereld voor hen open. Zo leren ze dat ze afstammen van een adellijke freule, van een koeienmeid en van reizende toneelspelers.

Lucia van Eyll en haar nicht Amalia zaten op de hooizolder, boven de koeienstal van kasteel De Berckt. Ze luisterden naar het verhaal dat Ruth, de dochter van koeienmeid Judith, aan hen vertelde. Haar verhalen riepen altijd wonderen op in de hoofden van Lucia en Amalia. Ze hingen aan haar lippen. Als altijd wanneer Ruth vertelde, kwamen ze in hun beleving terecht op de plaatsen waar het verhaal speelde. Zwevend op de zinnen van Ruth ontmoetten ze wonderlijke mensen in sprookjesachtige landen. Als Ruth vertelde leek het normaal om mee te vliegen met vogels, of door de wind over de horizon te worden geblazen.

Bijpassende boeken en informatie