Vilan van der Loo – De Atjeh-generaal

Vilan van der Loo De Atjeh-generaal recensie en informatie over de inhoud van de biografie van Frits van Daalen. Op  5 april 2024 verschijnt bij uitgeverij Prometheus, De Atjeh-generaal, Het militaire leven van Frits van Daalen. De biografie is geschreven door de Nederlandse historicus Vilan van der Loo. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijfster en over de uitgave.

Vilan van der Loo De Atjeh-generaal recensie

Als er een boekbespreking of recensie van De Atjeh-generaal, het boek van Vilan van der Loo, in de media verschijnt besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Vilan van der Loo De Atjeh-generaal

De Atjeh-generaal

Het militaire leven van Frits van Daalen

  • Auteur: Vilan van der Loo (Nederland)
  • Soort boek: biografie, geschiedenisboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 5 april 2024
  • Omvang: 384 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 32,50
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de biografie van Frits van Daalen

Frits van Daalen (1863-1930) was militair pur sang, voorbestemd om in het KNIL een grote carrière te maken. Hij ontving meerdere Militaire Willems-Ordes en genoot de gunst van het hof. Zijn carrière nam een dramatische wending door een conflict met de toenmalige gouverneur-generaal Van Heutsz, dat escaleerde tot een nationale bestuurscrisis. Van Daalen schreef talloze brieven en nota’s, waarin hij zijn meningen en gevoelens over het koloniale bestuur snoeihard formuleerde. Hij schreef om zich te uiten, maar ook om te krijgen waar hij zijn leven lang naar zocht: erkenning van zijn beleid en bestuur.

Van Daalen is nu vooral bekend als gewelddadig militair; zijn expeditie door Atjeh in 1904 geldt als uiterst controversieel. Maar dat eenzijdige beeld behoeft uitbreiding en correctie.

Deze biografie plaatst Van Daalen in zijn tijd: als Indo in een roomblank bestuur, gouverneur van Atjeh, commandant van het KNIL, en ook als een beroemdheid in de militaire koloniale wereld. Via deze uitzonderlijke man kunnen we die wereld op een nieuwe manier zien en begrijpen, juist omdat wij nu een ander moreel kompas hebben.

Bijpassende boeken